Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
21.05.2021  

Spremenjeni pogoji vstopa v Nemčijo za potnike iz Slovenije od 23. maja 2021 naprej

Berlin, 21. 5. 2021 – Nemčija je Slovenijo iz seznama območij z visoko incidenco okužb uvrstila na seznam rizičnih območij. Sprememba statusa velja od 23. maja 2021 od polnoči. Potniki, ki prihajajo v Nemčijo iz Slovenije, morajo pred prihodom v Nemčijo izpolniti obrazec za spletno prijavo prihoda. Obvezna je karantena, od katere pa obstaja več izjem.

Nemčija je Slovenijo iz seznama območij z visoko incidenco okužb z virusom SARS-CoV-2 (t.i. Hochinzidenzgebiet) uvrstila na seznam rizičnih območij (Risikogebiet). Sprememba začne veljati v nedeljo, 23. maja 2021, ob polnoči.

Za potnike, ki so se kadarkoli v 10 dneh pred vstopom v Nemčijo bivali v Sloveniji, oz. v Nemčijo pripotujejo iz Slovenije, veljajo obveznosti prijave prihoda in karantena.

Elektronska prijava prihoda
Potniki iz Slovenije morajo pred vstopom v Nemčijo izpolniti obrazec na spletni strani www.einreiseanmeldung.de in tiskano ali elektronsko kopijo izpolnjenega obrazca imeti pri sebi med bivanjem v Nemčiji. 

V kolikor zaradi tehničnih težav obrazca ne bi bilo mogoče izpolniti elektronsko pred vstopom v Nemčijo, ga je potrebno izpolniti v roku 24 ur po vstopu. V takšnem primeru lahko uporabite tudi nadomestno obvestilo, ki ga natisneta in izpolnete ročno, in ga nemudoma pošljete na naslov Deutsche Post E-POST Solutions GmbH, Aussteigekarte, 69900 Mannheim, Nemčija.

Izjeme od prijavne obveznosti med drugim vključujejo dnevne in tedenske migrante, ki mejo prestopajo zaradi dela ali izobraževanja, potnike v tranzitu in voznike v tovornem prometu.

Karantenska obveznost
Potniki, ki v Nemčijo prihajajo po bivanju v Sloveniji, morajo po vstopu v državo v desetdnevno karanteno.

Karantena ni potrebna za potnike, ki pred vstopom v Nemčijo k elektronski prijavi prihoda predložijo:
- negativni izvid testiranja na prisotnost SARS-CoV-2 (veljajo PCR testi, ki ob vstopu v državo niso starejši od 72 ur kot tudi hitri antigenski testi, ki ob vstopu v državo niso starejši od 24 ur in izpolnjujejo minimalne kriterije WHO);
- potrdilo o cepljenju iz katerega je razvidno, da je od prejetja drugega odmerka cepiva proizvajalcev AstraZeneca, BioNtech/Pfizer in Modena minilo vsaj 14 dni ali od prejetja edinega odmerka cepiva proizvajalca Johnson&Johnson vsaj 14 dni;
- dokazilo o preboleti bolezni COVID-19 v zadnjih 6 mesecih (pozitiven izvid PCR testiranja mora biti starejši od 28 dni).

Navedena dokazila potniki lahko predložijo oz. z njimi dopolnijo spletno prijavo tudi v 48 urah po vstopu v Nemčijo. V tem primeru morajo potniki do predložitve dokazil bivati v karanteni.

Vsa navedena dokazila je mogoče predložiti v nemškem, angleškem, francoskem, italijanskem ali španskem jeziku v fizični ali elektronski obliki. Fotografije dokazil niso dovoljene.

Določene so dodatne izjeme od karantenske obveznosti med drugim za dnevne in tedenske migrante, ki v Nemčijo vstopajo zaradi opravljanja dela ali izobraževanja, potnike v tranzitu, voznike v tovornem prometu, osebe, ki za manj kot 72 ur prihajajo na obisk k partnerju ali zakoncu, s katerim ne živijo v skupnem gospodinjstvu, potniki, ki prihajajo na do 72 ur trajajoče obiske sorodnikov v prvem ali drugem kolenu, za osebe, ki prihajajo na nujno medicinsko obravnavo, potniki na nujnih in neodložljivih službenih poteh, ki trajajo do pet dni in za napotene delavce, ki prihajajo v Nemčijo za več kot tri tedne (prvih 10 dni bivanja v Nemčiji je potrebno zagotoviti karanteni primerljive ukrepe).

Potniki v letalskem prometu
Vsi potniki, ki v Nemčijo pripotujejo z letalom, morajo dokazila o negativnem izvidu testiranja, o prebolelosti COVID-19 ali o polnem cepljenju obvezno predložiti že pred vstopom v Nemčijo. To velja tudi za vse potnike, ki preko nemških letališč opravljajo tranzitno potovanje.