Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
24.02.2017  

Slovensko veleposlaništvo v Berlinu, ki je akreditirano tudi za odnose z Latvijo, je v četrtek 23. februarja 2017 v Rigi, organiziralo konzultacije na ravni vodij sektorjev za Nato, mednarodne operacije ter varnostno politiko zunanjih ministrstev obeh drža

Ne glede na geografsko oddaljenost, Slovenijo in Latvijo povezujejo podobni pogledi na izzive, s katerimi se v zadnjih letih sooča Severnoatlantsko zavezništvo, je osrednji sklep delovnih konzultacij o aktualnih vprašanjih na dnevnem redu Nata, ki so v latvijski prestolnici potekale na ravni vodij sektorjev za Nato, mednarodne operacije ter varnostno politiko.

Državi prav tako povezuje medsebojna solidarnost v evro-atlantskem prostoru, saj je Latvija bila med prvimi državami, ki so Sloveniji ponudile pomoč ob nedavni begunski in migrantski krizi. Latvijska stran se je ob tej priložnosti zahvalila za slovenski prispevek v bataljonsko skupino pod kanadskim poveljstvom v okviru Natove okrepljene prednje prisotnosti na vzhodu zavezništva. Poleg odvračalne in izključno obrambne funkcije, ki jo bodo imele Natove enote v štirih državah, pa se tako slovenska, kot tudi latvijska stran strinjata glede pomena dialoga z Rusko federacijo v okviru Sveta Nato-Rusija.

Slovenska in latvijska stran sta izmenjali tudi poglede na izzive Zavezništvu z juga ter soglašali, da ima lahko Nato pri odzivanju nanje pomembno vlogo, zlasti v sodelovanju z Evropsko unijo. Latvija je izrazila interes za poglede Slovenije in ostalih zaveznic v regiji na varnostne izzive, s katerimi se le te soočajo, zato tudi ceni slovensko pomoč, ko gre za izzive, s katerimi se sooča sama.