Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
19.12.2018  

Berlin, 3. december 2018 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je na delovnem obisku srečal z ministrom za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije Heikom Maasom.

Zunanja ministra sta odnose med Slovenijo in Nemčijo ocenila kot odlične in pozdravila dobro sodelovanje med državama, tako na bilateralnem kot na multilateralnem področju.

Osrednja tema pogovorov so bile aktualne teme s področja Evropske unije. Sogovornika sta izmenjala poglede na vprašanja, povezana s prihodnostjo EU, brexitom in spoštovanjem načela vladavine prava ter poudarila zavezanost evropskim vrednotam.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi migracijam, vključno s podporo obeh držav Globalnemu dogovoru o migracijah. V pogovoru so bile prav tako izpostavljene razmere v državah Zahodnega Balkana. Ministra sta izpostavila tudi podporo multilateralizmu, ki je ključnega pomena za reševanje globalnih izzivov.

Minister dr. Cerar se je v okviru obiska v Berlinu srečal tudi s predsednikom nemškega zveznega parlamenta dr. Wolfgangom Schäublejem, s katerim sta govorila o aktualnih razmerah v EU in na Zahodnem Balkanu. Posebna pozornost je bila namenjena tudi migracijam in pomenu multilateralizma.