Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
24.11.2020  

Minister dr. Logar sodeloval na Berlinskem zunanjepolitičnem forumu 2020 ter se srečal z nemškim in portugalskim kolegom

Foto: Körber Stiftung

Berlin, 24. 11. 2020 – Minister za zunanje zadeve dr. Logar se je danes udeležil Berlinskega zunanjepolitičnega foruma 2020. Prav tako se je danes sestal z nemškim zveznim zunanjim ministrom in se srečal s portugalskim ministrom za zunanje zadeve.

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar je danes sodeloval na ministrskem panelu Berlinskega zunanjepolitičnega foruma 2020 z naslovom "Spremeniti krizo v priložnost? Evropa v (post)pandemičnem svetovnem redu" (Turning Crisis into Opportunity? Europe in a (Post-) Pandemic World Order). Poleg ministra dr. Logarja sta na panelu sodelovala še zunanja ministra Nemčije in Portugalske, Heiko Maas in dr. Augusto Santos Silva. Ministri so razpravljali o vplivu pandemije na EU in na delo EU Tria predsedstev. Govora je bilo tudi o položaji EU v post(pandemičnem) globalnem redu in o njenem pozicioniranju v odnosih z drugimi članicami mednarodne skupnosti.

Minister dr. Logar se je ob robu foruma bilateralno srečal z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom. Govorila sta o bilateralnem sodelovanju, o soočanju s pandemijo COVID-19 in o sodelovanju v okviru EU Tria predsedstev. Strinjala sta se, da so odnosi med državama odlični, kar se kaže tudi v dobrem sodelovanju v triu.

Popoldne se je minister dr. Logar srečal s portugalskim zunanjim ministrom dr. dr. Augustom Santosom Silvo. Ministra sta razpravljala o bilateralnih odnosih, izmenjala pa sta tudi informacije o pripravah na prevzem predsedovanja Svetu EU januarja oz. julija prihodnje leto.