Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
24.04.2018  

Poziv k posredovanju fotografij čebelnjakov

Prof.dr.Marija Stanonik, ena najvidnejših slovenskih raziskovalk s področja slovenske besede in izročila, pripravlja knjigo Čebela - žlahtna spremljevalka slovenske kulture.

Išče fotografije, s katerimi bi rada zajela celo Slovenijo in tudi rojake v zamejstvu in izseljenstvu. Še toliko bolj, ker je prav čebela ena najzgodnejših znamenj, ki je ponesla v svet ime slovenskega človeka. In 20. maj letos bo prvič svetovni dan čebel, uvedbo katerega so dosegli slovenski čebelarji.   
 
Prof.dr. Stanonikova se toplo priporoča za čim prejšnji odziv oziroma fotografije čebelnjakov slovenskih rojakov zunaj Slovenije: »Seveda bi bilo imenitno, ko bi imel čebelnjak kakšno znamenje slovenskega, če pa tega ni, pa naj bo, prosim, v podnapisu poudarjeno, da gre za slovenskega človeka in da je (morda) tradicijo čebelarjenja prevzel od dóma.

Vsekakor naj bo fotografija dokumentirana: kraj in čas, avtor fotografije. Naj bo tudi dovolj kvalitetna, da bo sprejemljiva za objavo, pomembno pa je tudi soglasje za njeno objavo.«
Fotografije s pripadajočimi komentarji in soglasjem  pošljite na elektronski naslov: marija.stanonik(at)zrc-sazu.si.