Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
17.04.2019  

Udeležba na slovesnosti ob 74. obletnici osvoboditve nekdanjega nacističnega taborišča Buchenwald

V nedeljo, 14. aprila 2019, je potekala spominskega slovesnost ob 74. obletnici osvoboditve nekdanjega nacističnega taborišča Buchenwald, ki leži v nemški zvezni deželi Turingiji, nedaleč od mesta Weimarja.

Spominske slovesnosti so se udeležili tudi preživeli taboriščniki, med njimi Tomaž Vuk iz Mirna pri Novi Gorici, ki je bil član osemčlanske delegacije iz Slovenije. Skupaj se je slovesnosti udeležilo več sto ljudi, ki so se poklonili spominu na vse žrtve nacizma, katerega zločini se ne smejo ponoviti.

V imenu Veleposlaništva Republike Slovenije je Aleš Marčič, namestnik veleposlanika, na zbornem mestu v nekdanjem taborišču položil venec v spomin na vse ubite, med katerimi so bili tudi Slovenci.

Vsi govorci na slovesnoti so v svojih govoril izpostavili pomen še vedno aktualne zaprisege preživelih taboriščnikov iz Buchenwalda, ki jo je še naprej treba braniti, zasledovati in uresničevati, in sicer: "Uničenje nacizma skupaj z njegovimi koreninami je naše vodilo. Izgradnja novega sveta miru in svobode je naš cilj."