Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
25.06.2020  

Slovenski Dan državnosti 2020

Ljubljana/Berlin, 25. 6. 2020 – Danes v Sloveniji obeležujemo Dan državnosti. Na predvečer današnjega praznika – 24. junija 1991 – je Slovenija razglasila svojo samostojnost in neodvisnost. V 29 letih je Slovenija dosegla veliko.

Danes v Sloveniji praznujemo Dan državnosti. Na današnji dan pred 29 leti je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. Razglasitev neodvisnosti in samostojnosti je bil rezultat večletnega procesa osamosvajanja, ki je sledil demokratični plebiscitarni volji slovenskega ljudstva.

Slovenija je v 29 letih samostojnosti dosegla veliko. Izboljšali so se življenjski pogoji prebivalk in prebivalcev Slovenije. Uveljavili smo se v mednarodni skupnosti, smo aktivna članica OZN, EU, Nata, OECD in številnih drugih mednarodnih organizacij.

Letos se je ves svet znašel pred izjemnimi izzivi, ki jih je pred nas postavila pandemija COVID-19. Letošnjega državnega praznika zato nismo obeležili s srečanjem v živo. Vabimo pa vas, da na naši Facebook strani pogledate nekaj posnetkov, ki prikazujejo slovensko ustvarjalnost in kulturo. Vabimo vas, da si ogledate tudi videonagovor slovenskega zunanjega ministra in preberete sporočilo slovenskega veleposlanika v Nemčiji vsem tukaj živečim Slovenkam in Slovencem.