Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
03.06.2020  

Koristne informacije za slovenska podjetja o nemških ukrepih s področja gospodarstva, sprejetih zaradi pandemije COVID-19

Strnjene in pregledne informacije o sprejetih paketih pomoči in ukrepih nemške vlade za ublažitev negativnih posledic Covid-19 na nemško gospodarstvo kot tudi o sprejetem konjunkturnem paketu za ponoven zagona nemškega gospodarstva z dne 03.06.2020, so na voljo na spletnih straneh:

1. Zveznega ministrstva za finance (https://www.bundesfinanzministerium.de/Web/DE/Themen/Schlaglichter/Corona/corona.html in
(https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Standardartikel/Themen/Schlaglichter/Konjunkturpaket/2020-06-03-konjunkturpaket-beschlossen.html)

2. Zveznega ministrstva za energijo in gospodarstvo (https://www.bmwi.de/Redaktion/DE/Coronavirus/kleine-mittlere-grosse-unternehmen.html)

3. Nemške banke za razvoj (https://www.kfw.de/inlandsfoerderung/Unternehmen/KfW-Corona-Hilfe/

V Nemčiji skladno s priporočilom zveznega ministrstva za notranje zadeve z dne 13.05.2020 za potnike iz  držav članic EU, EFTE ter ZK ni več nujna več obvezna 14-dnevna karantena. Pri slednjem velja pripomniti, da je končna odreditev/neodreditev karantene v pristojnosti posameznih zveznih dežel. Ne glede na omenjeno so se v zadnjih dneh praktično vse zvezne dežele za potnike iz držav članic EU, EFTE ter ZK odločile obvezno 14-dnevno karanteno ukiniti. Kljub temu priporočamo, da pred nujno potjo v Nemčijo preverite ureditev glede odrejanja karantene v zvezni deželi, kamor potujete.

Za vstop v Nemčijo je sicer potreben utemeljen razlog. Za blagovni tovorni promet v Nemčiji ne obstajajo omejitve oziroma le-ta poteka tekoče, prav tako ne obstajajo omejitve gibanja v Nemčiji na podlagi osnovnih razlogov, kot npr. poklicna dejavnost v okviru obstoječega delovnega razmerja, ki se že izvaja v EU. Prav tako ni omejitev na področju napotenih delavcev (op.: posedovati je potrebno dokumente, ki jih status napotenega delavca zahteva) oziroma opravljanja službenih poti v Nemčijo/obiskov poslovnih partnerjev (op.: potujoče osebe iz poslovnih namenov morajo imeti pri sebi dokumentacijo, ki potrjujejo/dokazujejo poslovni namen potovanja).

Vstop v Nemčijo ni dovoljen osebam, ki bi v Nemčijo vstopile z namenom njihove prve zaposlitve v Nemčiji, razen v kolikor gre za zdravstveno osebje, negovalne poklice in voznike v tovornem prometu.

Tranzit čez Nemčijo v druge države članice EU (ne glede na namen) je dovoljen, pri čemer je potrebno izkazati, da je vstop v namembno državo in druge tranzitne države na poti dovoljen in da ni alternativnih krajših prometnih povezav do ciljne države.

Podrobnejše informacije veleposlaništva o veljavnih ukrepih za zamejevanje širitve okužb s COVID-19 in mejnem režimu v Nemčiji si lahko preberete tudi na tej strani: http://www.berlin.embassy.si/index.php?id=6054.