Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
08.11.2019  

Predsednik Pahor tudi v luči obletnice padca Berlinskega zidu danes obiskal Berlin

Berlin, 8. 11. – Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na delovnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji. Srečal se je z nemškim zveznim predsednikom dr. Frankom-Walterjem Steinmeierjem, položil venec pri obeležju Okno spomina  in nagovoril udeležence konference Berlin Wall 30.

Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor se danes mudi na delovnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji. Zjutraj se je srečal z nemškim zveznim predsednikom dr. Frankom-Walterjem Steinmeierjem. Glavnina pogovorov je bila namenjena že sedaj odličnemu bilateralnemu sodelovanju ter izmenjavi pogledov o ključnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

Predsednik pahor je v luči jutrišnje 30. Obletnice padca Berlinskega zidu položil venec pri Oknu spomina (Fenster des Gedenkens), obeležju, ki Berlinčane in vse druge spominja na 136 žrtev neuspešnih prebegov in mejnega režima ob Berlinskem zidu. Padec Berlinskega zidu nosi veliko simbolno vrednost, ne le za Berlin in Nemčijo, ampak tudi za Slovenijo in se druge evropske države.

Zgodaj popoldne je predsednik Pahor nagovoril tudi udeležence konference Berlin Wall 30, ki jo ob okrogli obletnici padca Berlinskega zidu v teh dneh organizira Inštitut za kulturno diplomacijo. Predsednik Pahor je v svojem nastopu izpostavil, da tudi 30 let po padcu železne zavese meje v Evropi še ostajajo. Zavzel se je, da se Evropa povezuje in ne gradi novih zidov.