Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
04.04.2018  

4. april - mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min in podpore protiminskemu delovanju. Mednarodni akciji "Posodi svojo nogo - Zavihaj hlačnico" se pridružuje tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu.

Ob tej priložnosti pozivamo vse k pridružitvi akciji, katere namen je opozoriti na nevarnost min in javnost pozvati k solidarnosti z žrtvami min ter okrepitvi prizadevanj za prepoved njihove uporabe.
Slovenija je bila ena izmed prvih držav, ki je ratificirala Konvencijo o prepovedi uporabe, kopičenja zalog, proizvodnje in prenosa protipehotnih min in o njihovem uničenju (bolj znana kot Ottawska konvencija). Do danes ima  konvencija 164 pogodbenic.

Slovenija je na področju boja proti protipehotnim minam in ostankom vojne aktivna dve desetletji. Vlada Republike Slovenije je namreč leta 1998 ustanovila ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti, neprofitno, humanitarno ustanovo, njene dejavnosti pa obsegajo odstranjevanje min, pomoč žrtvam min in naslavljanje drugih groženj človekovi varnosti.

Do danes je ITF s pomočjo donatorjev izvedel več kot 3100 projektov, zbral preko 430 milijonov ameriških dolarjev, očistil 148 kvadratnih kilometrov ozemlja, onesnaženega z minami, 1303 žrtvam min omogočil rehabilitacijo in več kot 500 tisoč oseb, med njimi veliko otrok, vključil v programe ozaveščanja o nevarnosti protipehotnih min.