Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
28.05.2009  

Končane redne politične konzultacije z Nemčijo

Berlin, 27. maja 2009 - Sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo, tako na bilateralnem področju in tudi pri aktualnih vprašanjih, s katerimi se ukvarja Evropska unija, je zelo dobro. To je bila skupna ocena današnjih političnih konzultacij v.d. generalnega direktorja za evropske zadeve in polično bilateralo v MZZ RS Iztoka Mirošiča z nemškimi sogovorniki.

Osrednji poudarki pogovorov, ki so del rednega dialoga Republike Slovenije z Zvezno republiko Nemčijo, so bili namenjeni zlasti krepitvi dvostranskega sodelovanja, vprašanju širitve Evropske unije, Zahodnemu Balkanu ter nekaterim drugim vprašanjem, ki bodo na dnevnem redu junijskega vrhunskega zasedanja evropske sedemindvajseterice.

V.d. generalnega direktorja Mirošič je ob tej priložnosti poudaril podporo Slovenije šiiritvi EU na Zahodni Balkan, pri čemer bi posebno pozornost veljalo nameniti konkretnim spodbudam državam, ki si prizadevajo za članstvo. Mednje sodi pobuda za liberalizacijo vizumske ureditve, ki jo je Slovenija predlagala skupaj z Italijo, ter štipendije za državljane držav Zahodnega Balkana. Slednjim bi bilo po mnenju Slovenije treba dati večji poudarek, saj pomenijo naložbo v prihodnost, je še dejal.