Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
07.02.2018  

8. februar, slovenski kulturni praznik

Na današnji dan obeležujemo v Sloveniji 170. obletnico smrti Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika. Prešernov dan osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik - dela prost dan v Republiki Sloveniji.

Prešeren je Slovencem s svojimi pesmimi pomagal vzpostaviti narodno identiteto. Ob mnogih pretanjenih ljubezenskih sonetih in baladah je sedma kitica njegove Zdravljice postala slovenska himna, vsaka Slovenka in Slovenec pa ob tem zagotovo iz šolskih časov na pamet ve še par njegovih besedil. Prav je tako, saj se je izkazal ne le za besednega mojstra znotraj svojega jezikovnega prostora, temveč tudi kot eden največjih pesnikov romantike, saj je med drugim zahtevno obliko soneta še nadgradil v svojem mojstrskem spletu sonetnega venca.

Prešerna pa deloma lahko kot svojega pesnika štejejo tudi Nemci, saj je par pesmi tudi v izvirniku napisal v nemščini. Tukaj prvi kvartini njegovega soneta "Der Frühling kommt aus Auen, Bergen, Flüssen", na povezavi pa si lahko v celoti preberete še preostanek njegovih nemških pesnitev.

Der Frühling kommt, aus Auen, Bergen, Flüssen,
Allüberall tönt ihm der Gruß entgegen,
Nie ist ein Dichter um sein Lob verlegen,
Er preist ihn in den wonnigsten Ergüssen.
Dein Lied allein mag nicht den Lenz begrüßen,
Singt nicht den Sommer, nicht des Herbstes Segen,
Den Schmerz nur, den du leidest ihretwegen,
Klagst du den herbsten, tiefsten, dennoch süßen.

https://sl.wikisource.org/wiki/Der_Fr%C3%BChling_kommt_aus_Auen,_Bergen,_Fl%C3%BCssen