Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
29.03.2021  

Od 29. marca veljajo dodatne spremembe pri vstopu v Slovenijo

Berlin, 29. 3. 2021 – Slovenska vlada je sprejela nekatere spremembe pogojev za vstop v Slovenijo. Veleposlaništvo odsvetuje nenujna potovanja.

Od danes, 29. marca 2021, veljajo spremenjeni pogoji ob vstopu v Slovenijo.

Mejo je možno prestopiti samo na določenih mejnih prehodih. Seznam odprtih mejnih prehodov z obratovalnimi časi je dostopen na spletnih straneh gov.si.

Za vse potnike, ki v Slovenijo vstopajo po bivanju v državi ali regiji, ki je na slovenski t.-i. rdeči listi, je predvidena desetdnevna karantena. Karantene od danes ni več mogoče prekiniti z negativnim izvidom testiranja na prisotnost virusa SARS.CoV.2. Na slovenskem rdečem seznamu je trenutno celotna Nemčija.

Vlada je določila izjeme od karantenske obveznosti. Brez karantene lahko v Slovenijo vstopajo:
- Osebe z negativnim izvidom PCR-testiranja, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.
- Osebe, ki so v zadnjih 6 mesecih prebolele COVID-19 in ob vstopu v Slovenijo predložijo dokazilo o tem (npr. pozitiven izvid PCR-testiranja, ki je starejši 21 dni in ne več kot 6 mesecev, zdravniško potrdilo o prebolelem COVID-19).
- Osebe, ki so že bile cepljene (potrebno je dokazilo: dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Slovenska vlada je določila tudi izjeme od karantenske osebnosti, ki v Slovenijo lahko vstopajo brez negativnega izvida testiranja:
- oseba, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to ob prehodu meje izkazuje s »Spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza« iz Priloge 3 Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C številka 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1) ali z drugo ustrezno listino, iz katere je mogoče razbrati, da jo je napotil delodajalec;
- oseba, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo v gospodarskem prometu ali za tovorni ali potniški promet v tranzitu, če zapusti Republiko Slovenijo v 8 urah po vstopu, in osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb iz Republike Slovenije v gospodarskem prometu in se v Republiko Slovenijo vrača v 8 urah po izstopu iz nje;
- oseba, ki potuje v tranzitu čez Republiko Slovenijo in jo zapusti najkasneje v 6 urah po vstopu;
- oseba z diplomatskim potnim listom;
- oseba, ki še ni dopolnila 13 let in ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili.

Dodatne informacije o prehajanju meje v času pandemije najdete tudi na spletnih straneh gov.si  in slovenske Policije.

Veleposlaništvo odsvetuje vsa nenujna potovanja.