Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
08.02.2021  

Ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku

Berlin, 8. 2. 2021 – Danes praznujemo slovenski kulturni praznik. Kultura je za slovenski narod izjemnega pomena, zato praznujemo kulturni dan na dan smrti našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. Na predvečer kulturnega praznika so bile tradicionalno podeljene Prešernove nagrade. Veleposlaništvo v Berlinu letos kulturni praznik praznuje digitalno.

V Sloveniji 8. februarja praznujemo kulturni praznik. Kultura je za slovenski narod posebnega pomena, velikokrat poudarimo, da je državotvorna. Slovenski kulturni praznik oziroma Prešernov dan je v Sloveniji tudi dela prost dan. Posvečen je pesniku Francetu Prešernu, ki je ustvarjal v času romantike in je izoblikoval značilen  pesniški jezik. Umrl je 8. februarja 1848. Njegov opus je sestavni del slovenskega pesniškega in kulturnega izročila, s katerim je obogatil ne le naš, temveč tudi širši evropski kulturni prostor. V Zdravljici, katere del je kasneje postal slovenska himna, je poudaril duhovno moč  raznolikosti in medsebojnega spoštovanja: »Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat' dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak!«

Za slovenski kulturni praznik so podeljene najvišje slovenske nacionalne kulturne nagrade: Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Nagrade Slovenija podeljuje že od 1947. S Prešernovimi nagradami so nagrajeni umetniki in umetnice, ki so trajno zaznamovali slovenski kulturno-umetniški prostor. Veleposlaništvo iskreno čestita vsem letošnjim nagrajencem!

Prešernovo nagrado za življenjsko delo letos prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.

Nagrade Prešernovega sklada za vrhunske ustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih  prejmejo pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke, gledališki režiser Tomi Janežič za režije v slovenskih gledališčih, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in poslovna stavba Term Čatež.

Na veleposlaništvu letos kulturni praznik praznujemo virtualno. Vabljeni k obisku FB profilov slovenskega veleposlaništva v Berlinu  in Slovenskega kulturnega centra Berlin.

Vse ljubitelje slovenskega filma vabimo k brezplačnemu ogledu programa Slovenskega filmskega centra. Izbor filmov »Kaj bi rekel F.P?« bo dostopen danes, 8. februarja med 12:00 in 24:00 v Bazi slovenskega filma.

Prešernova nagrajenca 2021 ter prejemnice in prejemniki nagrad Prešernovega sklada za leto 2021 (foto: Tone Stojko)