Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
08.01.2021  

Aktualni ukrepi ob vstopu v Slovenijo iz držav na t.i. rdečem seznamu

Za potnike, ki v Slovenijo prihajajo iz držav na t.i. rdečem seznamu, še naprej velja obvezna 10-dnevna karantena na domu. Na rdečem seznamu je trenutno tudi celotna Nemčija.

Karantena se lahko predčasno zaključi s predložitvijo negativnega izvida testiranja. Testiranje se lahko opravlja najprej peti dan od nastopa karantene.

Potniki, ki ob vstopu v Slovenijo predložijo negativni izvid testiranja na prisotnost virusa SARS-CoV-2, niso napoteni v karanteno. Izvid ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Potniki lahko predložijo negativni izvid PCR testiranja, ki je bil opravljen v članici EU ali schengenskega območja. Priznajo se tudi izvidi PCR testiranj iz ustanov v tretjih državah, ki jih slovenske institucije priznavajo kot za ustrezne in verodostojne. Seznam je dostopen na spletnih straneh Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (https://www.nlzoh.si/objave/priznavanje-rezultatov-testiranj-na-prisotnost-virusa-sars-cov-2-pri-prehajanju-meja/).

Od 9.1.2021 bodo potniki, ki v Slovenijo vstopajo po bivanju v članicah EU ali schengenskega prostora, predložili tudi negativni izvid testiranja s hitrim antigenskim testom (HCR). Testiranje ne sme biti starejše od 48 ur in opravljeno v EU ali schengenskem prostoru.

Slovenska vlada je določila tudi izjeme od karantenske obveznosti. Celoten seznam izjem najdete na spletnih straneh slovenske vlade https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/. Tam lahko najdete tudi dodatne informacije o prehajanju meja v času pandemije.

Veleposlaništvo priporoča, da pred potjo razmislite o nujnosti poti in se izognete potovanjem, ki niso nujna. Prav tako vam svetujemo, da se pred nujno potjo informirate o veljavnih ukrepih za zamejevanje širjenja okužb v kraju, kamor potujete.