Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
05.09.2018  

LOKALNE VOLITVE 2018 – Obvestilo volivcem in potrjevanje obrazcev podpore

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 48/18 z dne 13.7.2018 je bil objavljen odlok razpis rednih volitev v občinske svete in rednih volitev županov.

Volitve bodo potekale 18. novembra 2018, in sicer samo na voliščih v Sloveniji. Na volitvah imajo pravico sodelovati vsi polnoletni slovenski državljani, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji (tudi Slovenci, ki so v Nemčiji le začasno (zdomci)). Izseljenci (polnoletni slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Nemčiji) na volitvah ne morejo sodelovati.


Potrjevanje obrazcev podpore:

Volivci, ki so v Nemčiji le začasno (zdomci), lahko dajo svojo podporo kandidatu za župana oziroma listi kandidatov za člane občinskega sveta.

Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu.. Podpisani obrazec podpore volivec podpiše pred uradno osebo Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu. Potrjevanje obrazcev podpor je mogoče v času od 3.9. do vključno 18.10.2018.

Volivec tako izpolnjen in potrjen obrazec podpore sam pošlje predlagatelju, ki poskrbi, da se podana podpora pošlje pristojnemu organu v RS (upravni enoti).

Informacije o načinih glasovanja in potrjevanju obrazcev podpore ter potrebni obrazci so dosegljivi na spletni strani Državne volilne komisije, v primeru nejasnosti pa se lahko obrnete tudi na tukajšnje veleposlaništvo.