Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
04.06.2018  

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE: SAMOSTAN OLIMJE IN CERKEV MARIJE VNEBOVZETE

Olimje je kraj v občini Podčetrtek, ki je že dvakrat (v letih 2009 in 2013) prejel laskavi naslov najlepše urejene vasi v Evropi. Vas je zelo povezana z bližnjim zdraviliško-bazenskim kompleksom Terme Olimia, ki velja za enega najbolj priljubljenih turističnih krajev na Slovenskem. A kraj diha in živi z izjemnim samostanom Olimje. Samostan je bil nekoč grad, ki je bil v prvotni obliki zgrajen davnega leta 1015. Ena od lastnic je bila tudi Hema Pilštajnska, bolj poznana kot Sveta Ema (Hema) Krška. V 16. stoletju je grad dobil renesančno podobo, ter bil leta 1663 v celoti spremenjen v samostan pavlincev. Ti so s sabo prinesli tradicijo lekarništva, ter v samostanu uredili tretjo najstarejšo lekarno v Evropi, ki je s svojimi imenitnimi poslikavami na ogled še danes.
Pavlinci so kmalu po svojem prihodu samostanu prizidali veličastno baročno cerkev, ki se ponaša z enim izmed najlepših baročnih oltarjev v Evropi, posvečenim Mariji Vnebovzeti. Cerkev je v letu 1740 dobila novo podobo, poslikan je bil celoten prezbiterij, zelo vredno poslikavo je dobila tudi kapela Svetega Frančiška.

Pavlinci so morali v času reform cesarja Jožefa II zapustiti samostan, ki ga je kupila plemiška rodbina Attems, ter ga ponovno uporabljala kot grad. Po drugi svetovni vojni je bil samostan-grad podržavljen. Po letih brez vsebine, so se v letu 1990 v samostan ponovno naselili bratje menihi, tokrat minoriti, saj pavlinskega reda na Slovenskem ni bilo več. Minoriti so grad in cerkev povsem obnovili, nadaljujejo s tradicijo zeliščarstva. Danes skrbijo tako za domačine, pa tudi številne romarje in turiste, ki se v Olimje zgrinjajo iz vse Evrope.

Samostan Olimje (nekdanji grad), ter cerkev Marije Vnebovzete sta imenitna primerka slovenske kulturne dediščine. V cerkvi boste našli ene izmed najlepših primerkov slovenskega baroka in rokokoja, v samostanu imenitno staro lekarno. Če ste romar, ljubitelj umetnosti, ali zgolj turist, ki išče mir v prelepi okolici, domačini in bratje minoriti vas bodo sprejeli prijazno in z gostoljubljem. Pater Ernest pa bo zagotovo dodal še kakšno šalo, ali prijetno misel, ki vam bo polepšala dan. Dobrodošli!