Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
08.05.2018  

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE-FLORIJANOVO

4. maja goduje Sveti Florijan, ta dan je v ljudskem izročilu poznan kot Florijanovo. Kot eden od "16. zavetnikov v sili-stiski" je postal Florijan na Slovenskem skozi stoletja izjemno priljubljen. Ker je zavetnik pred ognjem, sušo, povodnjo in vojsko, so tudi v številnih slovenskih krajih njemu v čast skozi stoletja postavljali znamenja. Eno najbolj znanih je Florijanovo znamenje na Grajskem trgu v Mariboru.
Svetnik pa je postal posebej priljubljen po tem, ko so ga za svojega zavetnika sprejeli gasilci. V Sloveniji tako skoraj ni vasi ali mesta, kjer bi na gasilskem domu ne bila upododobljena slika Svetega Florijana.

Prav s tradicijo gasilstva je povezanih največ običajev, ki še danes oblikujejo praznovanja florijanovega. Vse kar se dogaja okrog tega ljudskega praznika na Slovenskem je del bogate narodove nesnovne kulturne dediščine. Slovenija je fenomen tudi v tem, da je med 2. miljonoma prebivalcev kar 153.000 članov prostovoljnih gasilskih društev, med njimi veliko mladih.  Ti delujejo v preko 1.350 gasilskih društvih.