Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
24.02.2010  

Likovna razstava Jane Vizjak

Od nedelje, 28. februarja, do sobote, 3. aprila bo v evangeličanski cerkvi St. Thomas v Kreuzbergu v Berlinu postavljena razstava akademske slikarke Jane Vizjak.

Otvoritev razstave bo v nedeljo, 28. februarja po maši, ki se začne ob 11h.

Jana Vizjak je bila rojena leta 1956 v Ljubljani, kjer je študirala na likovni akademiji in leta 1982 končala slikarsko specialko pri prof. Janezu Berniku. Odtlej ustvarja kot svobodna umetnica.Posveča se slikarstvu in grafiki. Svoje delo reflektira tudi z besedo in tudi v teoriji. Vse na slikah podreja barvi in svetlobi, »ki se dopolnjujeta v modeliranju in moduliranju«; zato je slika zanjo isto kot barva in luč.

Med letoma 1991 in 1996 se je izpopolnjevala kot gostja na umetniški akademiji v Düsseldorfu pri prof. Gotthardu Graubnerju. Imela je vrsto samostojnih razstav doma, v Londonu, na Koroškem in v Düsseldorfu; sodelovala je na pomembnih mednarodnih skupinskih razstavah.

Med drugim je prejela študentsko Prešernovo nagrado, nagrado žirije na mednarodnem slikarskem festivalu (Cagnes-sur-Mer), veliko nagrado na  razstavi  Alpe-Jadran v ljubljanski MGLC in nagrado Lorenzo da Medici na mednarodnem bienalu sodobne umetnosti v Firencah. Leta 2005 ji je senat ALU dodelil priznanje pomembnih umetniških del.

Cerkev Sv. Tomaža je evangeličanska cerkev v Kreuzbergu. Gre za drugo največjo berlinsko cerkev, ki pokriva eno največjih cerkvenih skupnosti v Nemčiji.


Naslov:
Bethaniendamm 29
10997 Berlin