Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
06.02.2010  

Likovni umetnik Samo se z razstavo »Mi kmetje« predstavlja v prostorih Veleposlaništva


Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja ob 19h, se bo likovni umetnik Samo z razstavo »Mi kmetje« predstavil berlinskemu občinstvu. Razstava bo do konca marca postavljena na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Berlinu.

Umetnik, ki je slovensko ljudsko ustvarjalnost cepil s sodobno tematiko, bo v nemški prestolnici skušal dokazati, da se vrhunska umetnost lahko rodi tudi med malimi narodi. Kot je pred časom zapisal kustos dr. Sosič, je Samo »nenavaden umetnik, razmišljujoč in odgovoren likovni samohodec ter vizionar in ujetnik umetnosti. Je utemeljitelj, začetnik in edini predstavnik nove smeri v slovenski likovni umetnosti - ortodoksnega infantilizma, zmesi iskrive otroškosti in subtilne odprtosti za tragikomičnost vsakdanjosti.«

Otvoritev razstave bo na harmoniki spremljal nihče drug kot aktualni svetovni prvak na tem inštrumentu, Klemen Leben. Harmonikar, ki se trenutno šola v mojstrskem razredu Visoke šole za glasbo Franz Liszt v nemškem Weimarju, bo z modernim repertoarjem zagotovo znal razbiti predsodek o harmoniki kot »kmečkem« inštrumentu.