Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
30.10.2019  

Dvostranske politične konzultacije z Nemčijo

V.d. generalne direktorice Direktorata za zadeve EU, veleposlanica Barbara Sušnik je včeraj v Berlinu opravila pogovore z generalnim direktorjem za EU zadeve na nemškem zunanjem ministrstvu Andreasom Peschkejem.

Sogovonika sta uvodoma izrazila zadovoljstvo nad tesnimi in razvejanimi odnosi med državama, ki jih nadgrajujejo številni obiski na najvišjih ravneh. Dodatno se sodelovanje v zadnjem času krepi tudi v okviru priprav na predsedovanje Svetu EU, kjer sta državi, skupaj s Portugalsko, v triu prihodnjih predsedstev. Nemčija bo predsedovala v drugi polovici leta 2020, Slovenija pa v drugi polovici leta 2021.

Sogovornika sta izmenjala tudi stališča glede aktualnih evropskih vprašanj. Strinjala sta se o nujnosti čim prejšnjega dogovora o novem večletnem finančnem okviru EU. Izrazila sta obžalovanje, da na oktobrskem zasedanju Evropskega sveta ni bila sprejeta odločitev o začetku pogajanj za članstvo Severne Makedonije in Albanije v EU ter se zavzela za ohranitev teme visoko na agendi.

V.d. GD Sušnik se je sestala tudi s pooblaščenko za odnose s članicami EU, čezmejno in regionalno sodelovanje na nemškem zunanjem ministrstvu veleposlanico Sibylle Sorg, s katero sta pregledali stanje implementacije programa slovensko-nemškega dialoga za obdobje 2019-2021 in izrazili zadovoljstvo nad zastavljenimi skupnimi projekti.