Veleposlaništvo RS Berlin /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19: VELJAVNI UKREPI V NEMČIJI /

POGOJI ZA VSTOP V NEMČIJO
Slovenija od 3. 3. 2022 od polnoči ni več uvrščena na nemški seznam rizičnih območij. Zaradi tega za potnike, ki so kadarkoli v 10 dneh pred potjo v Nemčijo bivali v Sloveniji, ne veljata več karantenska obveznost in obveznost spletne prijave prihoda.

Za potnike, ki v Nemčijo pripotujejo iz Slovenije in so že dopolnili 12 let, še naprej velja t.i. pogoj PCT (prebolel-cepljen-testiran). Ta pogoj bo v veljavi vsaj do vključno 31. 5. 2022.

Za vstop v Nemčijo je še vedno potrebno imeti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT v nemškem, angleškem, francoskem, italijanskem ali španskem jeziku. Dokazila so lahko v papirni ali elektronski obliki (fotografije dokazil niso sprejemljivo digitalno dokazilo). Dokazila morajo vsebovati tudi osebne podatke imetnika (ime, priimek, datum rojstva).

DOKAZILO O CEPLJENJU je sprejemljivo, če izpolnjuje naslednje pogoje:
• Oseba je bila cepljena s cepivom, ki ima dovoljenje za uporabo v EU, oz. z njegovim ekvivalentom,
• Za cepljeno osebo velja oseba, ki je prejela 3 odmerke cepiva, do 30. 9. 2022 pa lahko status polno cepljene osebe uveljavljajo tudi osebe, cepljene z dvema odmerkoma, pri katerih drugo cepljenje ni bilo izvedeno pred več kot 270 dnevi,
• Med drugim in tretjim cepljenjem je minilo vsaj 3 mesece.

DOKAZILO O PREBOLEVNOSTI je sprejemljivo, če izpolnjuje naslednje pogoje:
• Predložiti morate pozitivni izvid PCR testiranja,
• Pozitiven izvid testiranja mora biti starejši od 28 dni,
• Pozitivni izvid testiranja ni starejši od 90 dni.

IZVID TESTIRANJA je sprejemljiv, če izpolnjuje naslednje pogoje:
• Testiranje je opravljeno na uradnem testnem mestu (skladno z zakonodajo države, kjer je bilo testiranje opravljeno)
• Testiranje je opravljeno s PCR ali primerljivim testom, sprejemljivo so tudi antigenski testi,
• Ob vstopu v Nemčijo od odvzema brisa ne sme miniti več kot 48 ur,
• Če oseba v Nemčijo pripotuje z organiziranim prevozom in ima negativni izvid testiranja po PCR ali drugi primerljivi metodi, se kot 48-urni rok šteje začetek potovanja.

IZJEME
Splošna izjema od izpolnjevanja pogoja PCT ob vstopu velja za otroke, mlajše od 12 let.

Dodatno so pod določenimi pogoji izjeme tudi:
• Zaposleni v sektorju mednarodnega prevoza, če v Nemčijo opravljajo po službeni dolžnosti,
• Dnevni in tedenski migranti, ki mejo prestopajo zaradi dela, izobraževanja ali usposabljanja in se vsaj enkrat tedensko vračajo v kraj stalnega prebivališča,
• Osebe, ki v Nemčijo vstopajo v obmejnem prometu za manj kot 24 ur,
• Osebe, ki pridobijo dovoljenje pristojnih nemških institucij,
• Uradne državne delegacije.

Podrobna navodila za vstop v Nemčijo najdete na spletni strani nemškega zveznega ministrstva za zdravje v nemščini in in angleščini.

ZAJEZITVENI UKREPI
V Nemčiji so še vedno v veljavi določeni zajezitveni ukrepi. Ukrepi za zaščito pred širjenjem bolezni COVID-19 izvajajo zvezne dežele. 

Pred potjo v Nemčijo vam svetujemo, da se na uradnih spletnih straneh zvezne dežele, kamor potujete, seznanite z aktualnimi ukrepi, ki veljajo v kraju vaše poti. Povezave do ukrepov v posameznih zveznih deželah lahko najdete na spletnih straneh nemške zvezne vlade (nemščina). 

NUJNA KONZULARNA POMOČ SLOVENSKIM DRŽAVLJANOM
Za nujne konzularne zadeve je veleposlaništvo dosegljivo vsak delovnik med 9. in 17. uro na telefonski številki +49 (0)30 206 1450. Slovenski državljani nas izven uradnih ur v nujnih primerih lahko kontaktirate na dežurno mobilno številko +49 (0)152 281 551 51.

Tisti, ki se nahajate na območju zveznih dežel Bavarske in Baden-Württemberga, se lahko obrnete na Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu.

KONTAKTNI PODATKI IN SPREMLJANJE STANJA
Splošne informacije o virusu in ukrepih pristojnih nemških organov v nemškem jeziku najdete na spletnih straneh nemške zvezne vladezveznega ministrstva za zdravje,  zveznega ministrstva za notranje zadeve in Inštituta Robert Koch. Obiščete lahko tudi posebni spletni strani infektionschutz.de in zusammengegenCorona.de.

Zadnjič posodobljeno: 27. 4. 2022