Veleposlaništvo RS Berlin /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19: VELJAVNI UKREPI V NEMČIJI /

POTOVALNI NASVET

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetuje, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti.

Spremljajte tudi aktualne potovalne nasvete (https://www.gov.si/teme/varnost-potovanj/) Ministrstva za zunanje zadeve.

Če se nahajate v Nemčiji, in menite, da ste morda okuženi, se v primeru bolezenskih simptomov in suma na okužbo obrnite na pristojni nemški urad za zdravje. Kontaktne podatke slednjega lahko z navedbo vaše nemške poštne številke poiščete na spletni povezavi: https://tools.rki.de/PLZTool/


NUJNA KONZULARNA POMOČ
Za nujne konzularne zadeve je veleposlaništvo dosegljivo vsak delovnik med 9. in 17. uro na +49 (0)30 20 61 45 0. Izven uradnih ur smo za nujne primere dosegljivi na dežurni številki + 49 15 228 155 151.

Tisti, ki se nahajate na območju zveznih dežel Bavarske in Baden-Württemberga, se lahko obrnete na Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu.

 

NADZOR NA MEJAH PRI VSTOPU V NEMČIJO
Slovenski državljani za vstop v Nemčijo ne potrebujejo utemeljenega razloga. Veljajo pa določene obveznosti obvezne prijave prihoda, predhodenga testiranja in karantene. Podrobnosti najdete v nadaljevanju.

Nemčija je z 16. 6. 2020 ukinila sistematični mejni nadzor na notranjih schengenskih mejah. Za vstop v Nemčijo državljanom članic EU, schengenskega prostora in Združenega kraljestva ni več potreben utemeljen razlog.

Potniki, ki v Nemčijo vstopajo iz tretjih držav, za vstop v državo potrebujejo utemeljen razlog (npr. poklicni, izobraževalni, medicinski in družinski razlogi). Eden izmed utemeljenih razlogov je tudi tranzit v domovino oz. v državo stalnega prebivališča. Za utemeljitev vstopa je potrebno predložiti ustrezna dokazila (npr. rezervirane ali kupljene vozovnice za nadaljevanje potovanja).

Od 30. 3. 2021 se morajo vsi potniki, ki v Nemčijo pripotujejo z letalom, pred vstopom v nemčijo testirati na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Vstop v Nemčijo je možen le z negativnim izvidom testiranja.

Aktualne informacije o mejnih kontrolah lahko preverite tudi na spletnih straneh zveznega ministrstva za notranje zadeve (v nemščini: (https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html, v angleščini: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html).

 

MEDNARODNI PREVOZ BLAGA IN POTNIKOV
Mednarodni cestni, želežniški, ladijski in zračni promet blaga poteka brez posebnih omejitev. Vozniki v mednarodnem tovornem prometu morajo upoštevati splošne higienske ukrepe.

Mednarodni cestni, želežniški, ladijski in zračni potniški promet poteka, potrebno je upoštevanje sprejetih vladnih ukrepov (npr. uporaba zaščitne maske) in higienskih konceptov izvajalcev prevoza.

 

KARANTENA PO VSTOPU V NEMČIJO
Za potnike, ki prihajajo v Nemčijo iz rizičnih območij, je predvidena obvezna 10-dnevna karantena. Potniki, ki so se kadarkoli v 10 dneh pred prihodom v Nemčijo zadrževali na rizičnem območju, morajo pred prihodom v Nemčijo izpolniti tudi elektronski obrazec, ki je dostopen na https://www.einreiseanmeldung.de/.

Potniki, ki prihajajo v Nemčijo iz t.i. rizičnih območij (Risikogebiete), morajo ob vstopu v Nemčijo predložiti negativni izvid testiranja na pristonost virusa SARS-CoV-2 v nemškem, angleškem ali francoskem jeziku. Testiranje se lahko opravi najprej 48 ur pred vstopom v Nemčijo.

Potniki, ki prihajajo v Nemčijo iz t.i. visoko rizičnih območij (Hochinzidenzgebiete) in t.i. območij z mutacijami virusa (Virusvarianten-Gebiete), morajo testiranje obvezno opraviti pred prihodom v Nemčijo. Testiranje lahko opravite najprej 48 ur pred vstopom v Nemčijo.

Aktualni seznam rizičnih območij po kategorijah je dostopen tukaj: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html

Od 22. 1. 2021 je celotna Slovenija na nemškem seznamu vizoko rizičnih območji (t.i. Hochinzidenzgebiete). 

Potniki iz rizičnih območij, iz visoko rizičnih območij in območij z mutacijami virusa morajo po prihodu v Nemčijo v 10-dnevno karanteno. Predhodno testiranje ne odpravlja karantenske obveznosti. Karantena se lahko prekine z negativnim rezultatom testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje lahko osebe opravljajo najprej peti dan od začetka karantene.

Prihodi iz Slovenije v Nemčijo
Potniki, ki v Nemčijo prihajajo iz Slovenije, morajo pred potjo izpolniti spletni obrazec na https://www.einreiseanmeldung.de/. Na pot morate vzeti tudi kopijo izpolnjenega obrazca v elektronski ali papirni obliki. Podatki bodo posredovani krajevno pristojnemu zdravstvenemu uradu, ki nadzoruje izvajanje karantene.

Potniki iz Slovenije morajo po vstopu v Nemčijo predložiti negativni izivid testiranja na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje lahko opravite do 48 ur pred vstopom v Nemčijo. Negativni izvid testiranja ne odpravlja karantenske obveznosti.

Za potnike, ki ste se v Sloveniji zadrževali kadarkoli v 10 dneh pred vstopom v Nemčijo, je po prihodu v Nemčijo obvezna 10-dnevna karantena.

Karanteno lahko predčasno prekinete z negativnim rezultatom testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje lahko najprej opravljate peti dan od začetka karantene.

Konkretna pravila o izvajanju karantene in izjeme od karantenske obveznosti določajo posamezne zvezne dežele. Priporočamo vam, da pred potjo v Nemčijo na spletnih straneh zvezne dežele, kamor potujete, preverite veljavna pravila glede karantene kot tudi druge veljavne ukrepe za zamejevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Pri iskanju uradnih informacij zveznih dežel si lahko pomagate s seznamom povezav, objavljenem na spletnih straneh nemške zvezne vlade: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

 

UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V NEMČIJI
Tudi Nemčija je sprejela več ukrepov za omejevanje širjenja COVID-19. Številni ukrepi za zamejevanje širjenja okužb so v pristojnosti zveznih dežel, zato vam predlagamo, da si pred potovanjem pridobite relevantne informacije o veljavnih ukrepih v zvezni deželi, kamor potujete. Nabor povezav na ukrepe zveznih dežel je dostopen na tej spletni strani: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

V vsej Nemčiji veljajo naslednja priporočila in pravila:
- Ohranjajte vsaj 1,5m razdalje od drugih oseb.
- Obvezna je uporaba zaščitnih mask na posameznih javnih prostorih, v lokalnem javnem potniškem prometu in pri nakupovanju je obvezna uporaba medcinskih zaščitnih mask ali mask FFP2.
- Redno si umivajte roke z vodo in milom oz. si jih razkužujte.
- Upoštevajte higieno kašlja.
- Uporabljajte aplikacijo Corona-Warn-App.
- Redno zračite prostore.
- Omejite svoje socialne stike na minimum.
- Odpovejte se zasebnim druženjem in praznovanjem.
- Razmislite o nujnosti potovanj na in iz rizičnih območij v in izven Nemčije, odpovejte se nenujnim potovanjem.

Vsaj do 18. 4. 2021 bodo v Nemčiji še naprej veljale določene omejitve javnega življenja. Med drugim veljajo naslednji ukepi:
- Dovoljeno je zasebno srečevanje največ petih oseb iz dveh gospodinjstev.
- Zaprte so prodajalne in trgovine, z izjemo tistih, ki prodajajo izdelke za nujno dnevno rabo (npr. trgovine z živili, lekarne, trgovine z otroško opremo, bencinske črpalke, pošte, banke), od 8. 3. 2021 so lahko odprte tudi druge trgovine;
- Zaprte ostajajo restavracije, gostilne, bari…, dovoljena je dostava in osebni prevzem (take-away);
- Hoteli ne smejo ponujati turističnih nočitev;
- Zaprti obstajajo številni športni objekti in nekatere kulturne institucije;
- Kozmetični in masažni saloni bodo odprti od 8. 3. 2021;
- Verski obredi so dovoljeni ob upoštevanju zaščitnih ukrepov (medosebna razdalja, nošenje mask, obredi potekajo brez petja).

V posameznih okrajih lahko veljajo dodatna pravila in omejitve

Od 8. 3. 2021 naprej zvezne dežele bolj prilagajajo ukrepe za zamejevanje širjenja COVID-19 aktualni epidemiološki sliki. Sproščanje ukrepov je povezano z aktualno epidemiološko sliko v posameznih območjih. Priporočamo vam, da se o veljavnih pravilih poučite  na spletnih straneh zvezen dežele in/ali mesta, kjer se nahajate oz. kamor potujete. 

KONTAKTNI PODATKI IN SPREMLJANJE STANJA
Aktualno število okuženih po zveznih državah lahko spremljate na: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html
Splošne informacije o virusu in ukrepih pristojnih nemških organov najdete na:
https://www.infektionsschutz.de/
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html
https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html
https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html;jsessionid=74812B93969A5909EFEAA84DAC1AEEB5.1_cid324

Dostop do aktualnih ukrepov zveznih dežel je možen na njihovih spletnih straneh. Zbirno so povezave dostopne na spletni strani zvezne vlade: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Aktualne telefonske številke v Nemčiji v primeru okužbe s COVID-19:
 

Zadnjič posodobljeno: 31. 3. 2021