Veleposlaništvo RS Berlin /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19: VELJAVNI UKREPI V NEMČIJI /

POTOVALNI NASVET

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetuje, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti.

Spremljajte tudi aktualne potovalne nasvete (https://www.gov.si/teme/varnost-potovanj/) Ministrstva za zunanje zadeve.

Če se nahajate v Nemčiji, in menite, da ste morda okuženi, se v primeru bolezenskih simptomov in suma na okužbo obrnite na pristojni nemški urad za zdravje. Kontaktne podatke slednjega lahko z navedbo vaše nemške poštne številke poiščete na spletni povezavi: https://tools.rki.de/PLZTool/


NUJNA KONZULARNA POMOČ
Za nujne konzularne zadeve je veleposlaništvo dosegljivo vsak delovnik med 9. in 17. uro na +49 (0)30 20 61 45 0. Izven uradnih ur smo za nujne primere dosegljivi na dežurni številki + 49 15 228 155 151.

Tisti, ki se nahajate na območju zveznih dežel Bavarske in Baden-Württemberga, se lahko obrnete na Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu.

 

NADZOR NA MEJAH PRI VSTOPU V NEMČIJO
Nemčija je z 16. 6. 2020 ukinila mejni nadzor na notranjih schengenskih mejah. Za vstop v Nemčijo državljanom članic EU, schengenskega prostora in Združenega kraljestva ni več potreben utemeljen razlog.

V primeru poslabšanja epidemiološke situacije v Nemčiji ali drugih navedenih državah lahko pride do ponovne uvedbe mejnega nadzora.

Potniki, ki v Nemčijo vstopajo iz tretjih držav, za vstop v državo potrebujejo utemeljen razlog (npr. poklicni, izobraževalni, medicinski in družinski razlogi).

Eden izmed utemeljenih razlogov je tudi tranzit v domovino oz. v državo stalnega prebivališča. Za utemeljitev vstopa je potrebno predložiti ustrezna dokazila (npr. rezervirane ali kupljene vozovnice za nadaljevanje potovanja).

Aktualne informacije o mejnih kontrolah lahko preverite tudi na spletnih straneh zveznega ministrstva za notranje zadeve (v nemščini: (https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html, v angleščini: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html). 

 
KARANTENA PO VSTOPU V NEMČIJO

Odločitev o obvezni karanteni za osebe, ki vstopajo v Nemčijo, je v pristojnosti zveznih dežel. Zvezna vlada priporoča obvezno 14-dnevno karanteno za osebe, ki v Nemčijo vstopajo iz rizičnih območij. Aktualni seznam rizičnih območij: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html

Vsaka zvezna dežela ima tako svojo ureditev, zato prihaja do regionalnih razlik glede karantenske obveznosti. V primeru nujne poti v Nemčijo, vam priporočamo, da se pred potovanjem iz uradnih virov zvezne dežele, kamor potujete, informirate o veljavnih predpisih glede karantene in drugih ukrepov za zamejevanje širjenja okužb s COVID-19.  Zvezne dežele na svojih spletnih straneh ažurno objavljajo veljavne ukrepe. Na straneh zvezne vlade so zbrani linki do ukrepov posameznih zveznih dežel:  https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

 

UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V NEMČIJI
Tudi Nemčija je  sprejela več ukrepov za omejevanje širjenja COVID-19. Od 16. 3. veljajo skupne smernice za ukrepanje na zveznem in deželnih nivojih za zmanjševanje družbenih stikov za zamejitev širjenja COVID-19, ki so bile še razširjenje 22. 3. 2020. Trenutno je omejevanje družbenih stikov v veljavi do 29. 6. 2020.  

Številni ukrepi za zamejevanje širjenja okužb so v pristojnosti zveznih dežel, zato vam predlagamo, da si pred potovanjem pridobite relevantne informacije o veljavnih ukrepih v zvezni deželi, kamor potujete.

Po 20. 4. 2020 so se tudi v Nemčiji začeli sproščati nekateri ukrepi. Časovnica postopnega sproščanja ukrepov glede ponovnega odprtja nekaterih ustanov (živalski vrtovi, botanični vrtovi, muzeji, spominska obeležja) in izvajanja verskih obredov po 4. 5. 2020 je v pristojnosti zveznih dežel, ki se o tem odočajo na podlagi stanja na svojem območju. 

Od 23. 3. 2020 v Nemčiji velja poostrena omejitev stikov izven družine ali skupnega gospodinjstva. Od 6. 5. 2020 je dovoljeno skupno zadrževanje v javnosti za člane dveh družin/skupnih gospodinjstev. V javnosti, vključno z javnim prevozom, je potrebno ohranjati vsaj 1,5m razdalje.

Od 20. 4. 2020 se postopno ponovno uvaja pouk v šolah na različnih ravneh. Istočasno se postopno širi tudi možnost delovanja vrtcev. Podrobnosti v zvezi z izvajanjem šolskega pouka in vrtčevskega varstva določajo zvezne dežele.

Od 6. 5. 2020 so lahko ponovno odprte vse trgovine. Kupci in podjetja morajo upoštevati higienska pravila (nošenje zaščitnih mask, dezinfekcije), v trgovinah je lahko naenkrat le omejeno število oseb.

Vse zvezne dežele uvajajo obvezno uporabo zaščitnih mask na nekaterih javnih prostorih (trgovine, javni prevoz).  Podrobnosti, na katerih javnih mestih je uporaba mask obvezna, preverite na spletnih straneh posameznih zveznih dežel.

Vsaka zvezna dežela določa pogoje za:
- obratovanje gostinskih obratov in turističnih namestitev,
- odprtje gledališč, oper, koncertnih dvoran in kinematografov,
- pouka v višjih šolah, glasbenih in jezikovnih šolah in institucijah za izobraževanje odraslih,
- delovanje notranjih športnih objektov (npr. bazeni, fintnes studii) ter športnih tekmovanj,
- delovanje storitev telesne nege (npr. kozmetični, pedikerski, tetovatorski, masažni saloni),
- delo ponudnikov prostočasnih in športnih aktivnosti, odprtje športnih in zabaviščnih parkov,
- delovanje sejmišč,
- delovanje šol za učenje vožnje,
- obratovanje kazinojev, stavnic in drugih podobnih podjetij,
- obratovanje lokalov, kjer se izvaja prostitucija
- izvedbo manjših javnih dogodkov in praznovanj.

V celotni Nemčiji velja prepoved večjih prireditev do 31. 8. 2020. Podrobnosti o izvajanju tega ukrepa določajo zvezne dežele.

Nemška vlada odsvetuje vsa nenujna, turistična, potovanja v države izven EU, schengenskega prostora in Združenega kraljestva do 31. 8. 2020.

 

KONTAKTNI PODATKI IN SPREMLJANJE STANJA
Aktualno število okuženih po zveznih državah lahko spremljate na: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html

Splošne informacije o virusu in ukrepih pristojnih nemških organov najdete na:
https://www.infektionsschutz.de/
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html
https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html
https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html;jsessionid=74812B93969A5909EFEAA84DAC1AEEB5.1_cid324


Dostop do aktualnih ukrepov zveznih dežel je možen na njihovih spletnih straneh. Zbirno so povezave dostopne na spletni strani zvezne vlade: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Aktualne telefonske številke v Nemčiji v primeru okužbe s COVID-19:Zadnjič posodobljeno: 3. 7. 2020