Veleposlaništvo RS Berlin /junij 2019, Matjaž Moraus Zdešar /

Matjaž Moraus Zdešar, oblikovalec zvoka

 

Matjaž Moraus Zdešar je rojen 28.2.1981 v Ljubljani. Po uspešno opravljeni maturi leta 1999 se vpiše na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer ob študiju veliko časa posveti glasbi predvsem produkciji in tehnični plati snemanja. Prvo delo najde v svojem domačem studiu, ki pa precej  hitro preraste v glavno zanimanje.

Oblikovanju zvoka se profesionalno posveča že od leta 2004, je ustanovni in aktivni član društva Postrodukcijskih ustvarjalcev Slovenije in soustvarjalec številnih nagrajenih filmov in različnih komercialnih oglasov. Med zadnjimi najuspešnejšimi projekti so celovečerni filmi Gremo Mi Po Svoje, Houston-Imamo problem, Gajin Svet, Laibach –LP3, televizijske serije Na terapiji in Mamin dan ter tujejezičnih celovečercev kot so Ti Mene Nosiš, Krugovi itd. 

Podrobnejša Filmografija na povezavi https://www.imdb.com/name/nm4137682/?ref_=nv_sr_2?ref_=nv_sr_2


V letu 2014 se je začela digitalizacija filma Sedmina, kjer mu je bila zaupana delikatna naloga restavracije zvoka. Tako je do danes restavriral zvok v filmski klasiki Sedmina Matjaža Klopčiča, Dolini miru Franca Štiglica in To so gadi Jožeta Galeta.
Leta 2017 je kot producent prejel srebrnega in bronastega leva na oglaševalskem festivalu v Cannesu za Radijski projekt Lahkonočnice v sodelovanju z agencijo Grey in A1. 

Nenehni razvoj tehnologije, ki je posegel tudi na področje filma, prinaša številne spremembe ne samo na vizualnem področju, pač pa tudi v avdio segmetu. Postprodukcija zvoka se je v zadnjih desetih letih zaradi napredka tehnologije že večkrat posodobila, zato je nenehna prisotnost sledenja trendom nujno potrebna za ohranjanje kakovosti produkcije in konkurenčnost. V Berlin prihaja navezovati nove stike s tamkajšnjimi ustvarjalci in razširjati obzorja tako pri oblikovanju sodobne zvočne produkcije kot se izpopolniti tudi v restavraciji zvoka.