Veleposlaništvo RS Berlin /januar 2019, Nina Medved /

Nina Medved, pesnica, performerka, kulturna producentka, fotografinja, prevajalka

Nina Medved (1989) je končala študij primerjalne književnosti in francoščine. Poezijo objavlja v vidnih slovenskih literarnih revijah, predstavila pa jo je tudi v Franciji, Srbiji, Belgiji, Kanadi, Nemčiji, Italiji. Vključena je bila v almanah revije Dialogi s poezijo avtorjev, rojenih po letu 1980, ki še nimajo pesniškega prvenca (2017) ter v antologiji Opazovanje v tišini (2015) in Širi poezijo, ne strahu (2018). Svoje zapisane pesmi razvija tudi v obliki pesniškega performansa in je prva slovenska prvakinja v slam poeziji (2016).
Je vodja pesniškega društva Slam zverine, ki skupaj z MKC Črka prireja pesniške večere Ožuljeni jezik. Poleg tega je sodelovala z različnimi umetniškimi festivali: kot koordinatorka knjižnega sejma Slovenskih dnevov knjige v Mariboru (2016), sodelavka festivala Maribor, mednarodnega festivala klasične glasbe (2016), izvršna producentka mednarodnega prevajalskega srečanja Fragment (2013), sodelavka edinega francoskega sejma s poezijo za otroke in mladino Marché de la poésie jeunesse (2013–) in kritiškega festivala Pranger (2018–).

V slovenščino je pomagala prenesti več francoskih avtorjev (Makine, Teulé, Goffette, Soletti). S svojimi fotografijami je opremila več pesniških knjig.Pesniški chapbook v digitalni dobi

Projekt Pesniški chapbook v digitalni dobi se fokusira na nizkocenovno umetniško publikacijo, sorodno popularnim zinom, ki jo pesniki dandanes uporabljajo kot promocijski pripomoček ali kot ustvarjalni izziv, s katerim se je moč izogniti produkcijskim oviram kot so iskanje založnika, stroški produkcije in distribucije. Chapbooki so se razvili v 16. stoletju kot tržni konkurenti knjigam, njihova raba pa se je razmahnila v 17. in 18. stoletju. Projekt izpostavlja različne pojavne oblike chapbookov v 21. stoletju, ko sta za doseganje bralstva ključni tako avtorjeva fizična kot spletna prisotnost, obenem pa je dostop avtorjev do klasične založniške produkcije ob višanju pesniške ponudbe vse bolj otežen.
Na podlagi mednarodnega razpisa, ki ga je objavil literarni center Lettrétage v Berlinu, bomo zbrali pesniške chapbooke v digitalni in tiskani obliki ter druge alternativne izdelke, s katerimi pesniki predstavljajo svoje delo širšemu bralstvu. Izziv chapbooka bo sprejela tudi avtorica projekta Nina Medved in v času rezidence oblikovala večjezični chapbook v tiskani in digitalni obliki. Pomembno ga bodo dopolnili novi prevodi njenih pesmi v nemščino, ki jih bo v ta namen pripravil pesnik in sodelavec Lettrétage Jure Kapun.
Zbrane izdelke in novo nastali chapbook bomo predstavili na otvoritvi razstave v centru Lettrétage v četrtek, 24. januarja, ob 19. uri. Razstavo bomo otvorili z diskusijo na temo vloge chapbookov v 21. stoletju in ga pospremili z večjezičnim literarnim branjem.