Veleposlaništvo RS Berlin /december 2018, Neli Štrukelj /

Neli Štrukelj, modna oblikovalka

Neli Štrukelj je že v času študija prejemala Zoisovo štipendijo za nadarjene študente. Za svoje diplomsko delo Multifunkcionalna torba je leta 2008 prejela študentsko fakultetno Prešernovo nagrado  ter nagrado za perspektivno mlado oblikovalko, ki jo podeljuje Zavod Big na Mesecu oblikovanja.


Neli Štrukelj (Nelizabeta) je prva slovenska modna oblikovalka, ki se ji je uspelo uvrstiti v  finale ameriškega natečaja “Independent Handbag Designer Awards” v kategoriji za najboljšo okolju prijazno torbo (ang. Best green handbag). Slavnostna podelitev nagrad je bila 14. junija v New Yorku v organizaciji Handbag Designer 101, ki že enajsto leto podeljuje nagrade najboljšim neodvisnim oblikovalcem torbic iz vsega sveta. Neli Štrukelj je bila izbrana v kategoriji kot ena od petih finalistov med več kot tisoč prijavljenimi iz 28 držav.

Kot članica društva SOTO prejela nagrado “Elle style awards”. Najpomembnejšo nagrado za modne dosežke leta 2016 je društvo SOTO prejelo za izvedbo razstave slovenskega tekstilnega in modnega oblikovanja »Made in Slovenija«.

Posebno omembo žirije na razstavi »Balkan design Competition« je prejela za kolekcijo torb “Mod-you-l’art. Na razstavi v okviru Mikser festivala v Beogradu je sodelovala kot finalistka mednarodnega natečaja »New analogue«.Torbi iz kolekcije Modulart, ki jih je razvijala v sklopu svoje magistrske naloge so bile zaradi svoje inovativnosti uvrščene v muzejski del zbirke Muzeja torbic v Portorožu.

PROJEKT »METAMORFOZE«

Projekt “METAMORFOZE” apelira na transformacijo, tako ljudi kot objektov, ki se zgodi s postavitvijo v novo kulturno okolje. Prva faza projekta bo namenjena navezavi stikov in povezovanju z berlinskimi ustvarjalci, katerih umetniška dela bodo služila kot osnova za soustvarjanje kolekcije unikatne serije torb.
Izbrane slike bom natisnila na cerado, lasersko razrezala na posamezne module. Slika ali fotografija, ki je bilo izbrana kot osnova za vzorec na torbi, se v procesu sestavljanja modularnih enot transformira. Dobi popolnoma nov značaj in torbe oplemeniti z ustvarjalnim doprinosom izbranih kreativcev. Proces izdelave torb in transformiranja artefaktov v novo obliko bo potekal v produkcijsko - izobraževalnih prostorih Fab-Lab. Kolekcija unikatnih torb bo ovekovečena na slikovnem materialu, ki bo nastal v sodelovanju z berlinskima fotografoma in modeli v urbanem okolju berlinskih ulic. Torbe in fotografije pa bodo v zadnji fazi Metamorfoze predstavljene v pop-up prodajni galeriji, na razstavi v soorganizaciji z mednarodnim oblikovalskim studiem Proxi.

Po zaključeni rezidenci bodo izdelki in fotografije predstavljeni in razstavljeni tudi v Ljubljanski prodajni galeriji Zoofa. Berlinska kolekcija modularnih torb bo izhodišče za nadaljevanje mojega ustvarjanja, saj jo nameravam še razširiti in nadgraditi s pridobljenimi znanji, izkušnjami ter inspiracijami, pridobljenimi v času rezidence.