Veleposlaništvo RS Berlin /oktober 2018, Oto Rimele /

Oto Rimele - slikar, vizualni umetnik ter avtor vizualnih prostorskih postavitev

BERLINSKI PORTRETI (1961–89)

Svetlobe in sence Berlinčanov


Besedna zveza »berlinski portreti« označuje tako likovna dela, ki bodo nastala v Berlinu oktobra 2018, kot tudi (ali predvsem) portrete Berlinčanov.

Namen in vsebina tovrstnih »portretov Berlinčanov« je prikazati lastnosti posameznika tako, da upodobimo njegovo »svetlobo in senco«. Portretirani posameznik bo namreč stiliziran v obliko vertikale, ki bo določala senco in svetlobo njegove podobe.

Višina posamičnega lesenega vertikalnega formata se nanaša na portretirančevo razdaljo med začetkom njegove hrbtenice in vrhom glave. Hrbtenica, hrbtenjača in glava z možgani so centri njegovega sevanja. Prav tako njegovo srce. Omenjeno tvori obliko, ki seva in predstavlja posameznika, Človeka.

Tako kot bodo vertikalne podobe v fizičnem smislu različnih dolžin in širin, bodo ustvarjene portretne podobe označevale nematerialno (duhovno) v portretirancu z različno refleksijo barvnega sevanja. Glede na spreminjanje (dnevne) svetlobe v prostoru postavitve slik se bodo spreminjale intenzivnost, lega in oblika barvnih refleksij. Slednje bodo nastajale kot posledica slikarjevih nanosov barve na gledalcu nevidne »hrbtne« predele izbranih slikarskih formatov v obliki lesenih vertikal.

Portretne značilnosti posameznih oseb torej niso povezane s fizionomijo oz. zunanjo pojavnostjo portretiranih oseb. Prav tako niso pomembna njihova imena. Za portretno vsebino bo osrednjega pomena njihova notranja, nematerialna pokončnost in stanje duha portretiranca.

Pri portretiranih osebah želim prikazati njihovo notranjo nevidno prisotnost. Njihovo notranjo nematerialno entiteto. Obliko in intenzivnost sevanja njihove biti. Prisotnost svetlobe in sence njih samih. Njihovo dušo in odločitev.

Cikel, naslovljen »Berlinski portreti (1961–89)«, je posvečen iskalcem svetlobe – še posebej tistim, ki so v času 1961–89 bili iskalci svobode in se tako soočali z lastno svetlobo in senco ter s svetlimi in temnimi platmi nemške stvarnosti.

Omenjeni cikel bo predvidoma obsegal trinajst portretov.

Projekt »Berlinski portreti (1961–89)« predvideva končno realizacijo v obliki razstave oz. razstav na različnih skrbno izbranih prizoriščih z naravno dnevno osvetlitvijo in (ali) s kakovostno umetno osvetlitvijo, ki jo je mogoče krmiliti z računalniškimi algoritmi.


Oto Rimele,
26. avgust 2018

 

Tehnični podatki
Posamične vertikale bodo izdelane iz skrbno izbranih vrst lesa.
Vrste lesa: lipa, hrast, macesen, smreka idr.
Višina posamičnega kosa: 90 do 110 cm
Širina posamičnega kosa: 8 do 15 cm
Globina posamičnega kosa: 6 do 12 cm
Število kosov: 13
Materiali: les, barva, vosek
Realizacija razstave: Berlin, 2019; Ljubljana 2020