Veleposlaništvo RS Berlin /junij 2018, Urban Zorko /

Urban Zorko, filmski režiser in scenarist

Rojen 1983 Ljubljani, kjer je diplomiral iz Primerjalne književnosti in literarne teorije, deluje kot filmski in literarni kritik, v zadnjih sedmih letih pa poudarjeno kot filmski režiser in scenarist. Že od začetkov je član in so-ustvarjalec produkcijske hiše EnaBanda, ki se ukvarja s filmom in gledališko produkcijo.

Njegovo prvo široko distribuirano delo je dokumentarni film Zelena utopija (2014), njegov kratki film Jašek/Manhole (2015) je ravno dobro zaključil mednarodno festivalsko distribucijo, medtem ko je v njo je vstopil celovečerni dokumentarec Mesto svetlobe (režija Marko Kumer Murč), kjer je deloval kot direktor fotografije.

V zadnjem času je zaključil režijo tv dokumentarnega filma Paragraf številka 1 in se v berlinsko rezidenco prvenstveno odpravil na snovanje celovečernega igranega filma Umetnina - in, v drugem planu, scenaristično izpopolnjevanje kratkega filma z delovnim naslovom Radio in tekoči razvoj dokumentarca Sunday Lunch.

Njegov fokus leži v zgodbah protagonistov, ki so ironično in absurdno, rezultati svojega okolja.IZBRANI DOGODKI, DOSEŽKI ZADNJIH TREH LET

2018: Razvoj celovečernega mednarodnega dokumentarnega projekta ‘Sunday Lunch’ na raznih priznanih mednarodnih delavnicah (Zagreb Dox Pro Pitching Forum, BDC Discoveries)
2018: Zaključevanje (celovečernega) dramskega teksta ‘Frikcija’
2017 in 2018:  Mesto svetlobe (80’), celovečerni dokumentarec (kjer Urban deluje kot direktor fotografije) po dveh letih nastajanja in udeležbi na tekmovalnem programu Festivala slovenskega filma, stopi na uspešno mednarodno festivalsko pot in v domačo kino-distribucijo.
2016: Nagrada za najboljši kratki film na Mumbai Shorts International Film Festival za kratki film, Jašek.
2016: Urban režira (NI)SEM, v sodelovanju s CoraViento, plesno-gledališki spektakel z večjo mednarodno zasedbo glasbenikov, pevcev in igralcev, ki (aprila) doživi uspešno premiero v  Kino Šiška.
2015: Premiera kratkega filma Jašek, režiser in scenarist, uvrstitev v tekmovalni program Festivala sloven-skega filma in na številne tuje.
2014: Izjemno uspešna kinematografska distribucija in promocija (tudi odmevnost) dokumentarca Zelena utopija, avtor, režiser v tandemu, avtor celostne in uspešne promocijske strategije dokumentarca.
2014: Ustanovni član in sourednik mednarodne revije o umetnosti, literaturi, oblikovanju in mestih: Cacao Europa, (tudi avtor video-promocije/strategije), uspešna distribucija revije po osrednjih knjigarnah Evrope, v ZDA in na Japonsko.
2014: Dog Pookies - velika nagrada festivala Golden Drum za družbeno odgovorno kampanjo, prva velika nagrada za slovensko agencijo doslej – član osrednje avtorske ekipe koncepta, režiser in scenarist spota, na katerem sloni kampanja.
2013: Tretja nagrada na vsakoletnem radijskem natečaju za najboljšo slovensko kratko zgodbo na Radiu Slovenija.
2013: Posebna omemba na Reviji slovenskega dokumentarnega filma v Mariboru (avgust 2013) za srednjemetražni dokumentarec Pet rezin srca.
2013: Za prepričljiv predlog projekta dramske igre, bivanje na rezidenci Ministrstva za kulturo v New Yorku v avgustu 2013