Veleposlaništvo RS Berlin /marec 2018, Metka Pretnar /

Metka Pretnar, arhitektka

Metka Pretnar (1978), zaključila študij arhitekture na Ljubljanski Univerzi. Od leta 2009 samozaposlena in aktivna na področju arhitekture, industrijskega oblikovanja ter interdisciplinarne umetnosti. Zunanja sodelavka Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici ter projektni vodja Združenja za trajnosnto gradnjo GBC (Green Building Council) Slovenija. Vodila in sodelovala na projektih v razvoju trajnostnega gradbeništva. Sodelavka na več uspešno realiziranih in nagrajenih projektih na področju trajnostnega razvoja, izboljšanja arhitekturne kulture ter industrijskega oblikovanja ter scenografije. V povezovanju z ostalimi strokami, aktivna v raziskovalnih snovanjih trajnostnih smernic za dvig kvalitete bivanja.

2009 – v teku
SAMOZAPOSLENA
arhitektura, oblikovanje interierja / eksterierja, industrijsko oblikovanje, scenografija

2016 – v teku
PROJEKTNI VODJA / PROJEKTNA SVETOVALKA GBC SLOVENIA
Green Building Council Slovenia, Slovensko združenje za trajnostno gradnjo
Svetovanje in izvajanje projekta BUILD UPON

2011 – v teku
MENTORICA IN PREDAVATELJICA
Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici (SI)

2011 - 2015
OBMOČNI VODJA SKUPINE ARHITEKTURA IN OTROCI ZA POMURJE
Center za arhitekturo, Inštitut za razvoj prostorske kulture, Ljubljana

2013 – 2015
RAZVOJNA INŽENIRKA
VARIS Lendava d.d., Lendava (SI)

2010 – 2013
ARHITEKTKA IN SCENOGRAFINJA NGO AADK
(Aktuelle Arhitektur der Kultur), Berlin (G)

Raz(s)krita intima
marec, 2018 - Berlin


"Projekt Raz(s)krita intima je idejno soavtorski projekt antropologinje Laure Korčulanin in arhitektke Metke Pretnar in predstavlja en sklop projekta krovne platforme Give a Shit (konceptualni vodja platforme antropologinja Laura Korčulanin) ter nadgradnjo projekta Na “veliko potrebo” po umetnost (rezidenca New York), umetniško raziskovalne intervencije. Projekt je zasnovan na predhodni antropološki raziskavi in dolgoročnih analizah ter opazovanju obstoječega stanja (javnih) stranišč in njihovih potencialih. Sočasno z antropologijo se interdisciplinarno formirajo arhitekturne vsebine, kjer znanstveno pridobljeni rezultati služijo kot temelj inspiracije za trajnostno inovacijo znotraj prostora (javnih) stranišč.
Umetniška raziskovalna intervencija Raz(s)krita intima za svoje izhodišče postavlja javna stranišča kot potencialni prostor za intervencijo in mediacijo umetnosti in kulture bivanja. Projekt vidi javna stranišča kot galerijski razstavni prostor, prostor sodobnih umetniških praks in prostor za edukacijo, osveščanje in diskusijo ter kontemplacijo. 
Raz(s)krita intima, z kuturno umetniškimi pristopi ponudi inovativno shemo in orodje za izgradnjo končnega tržnega produkta z dodano vrednostjo – trajnostnostno večnamensko javno stranišče.

V Berlinu se Raz(s)krita intima predstavi v družbenem prostoru, na lokaciji javnega stranišča, kot instalacija (avtor izvedbe arhitektka Metka Pretnar), katere vsebina je zasnovana tako, da osvešča in hkrati meri uporabnikove refleksije, hkrati pa ponuja možni pristop k vzpodbujanju, optimizaciji in multipliciranju izvedb javnih stranišč."