Veleposlaništvo RS Berlin /februar 2018, Miha Černec /

Miha Černec, producent

Miha Černec od leta 2012 vodi dve produkcijski hiši (Staragara in Tramal Films) kot kreativni producent. V teh letih sta omenjeni dve podjetji prejeli sedemnajst nacionalnih nagrad Vesna v različnih kategorijah. Miha Černec je od leta 2012 sproduciral več kot ducat dokumentamih in igranih filmskih projektov vseh dolžin in žanrov, med njimi tudi za EFA (European Film Awards) nominiran dokumentarni film "Ples z Marijo" režiserja Ivana Gergoleta. Leta 2014 je zaključil izobraževanje na EAVE (Eropean Audio Visual Entrepreneurs).  Mednarodna mreža za promocijo in marketing evropskega filma (EFP) ga je leta 2015 imenovala za producenta v vzponu oziroma »producer on  the move«. Je tudi aktivni član EFA (Europska filmska akademija) in aktivni član oz. informator za Slovenijo sodeluje z EDN (European documentary Network). Od leta 2016 je predsednik združenja slovenskih  filmskih producentov.

Miha Černec na rezidenco  v Berlinu odhaja s projektom celovečernega igranega filma režiserja Jana Cvitkoviča: “Mercedes - ognjeni konj”, ki ga kot kreativni producent razvija že nekaj let. Projekt je dobil podporo Slovenskega filmskega centra za razvoj in je trenutno v fazi financiranja. Poleg Slovenije so v film vključene še tri države: Nemčija, Madžarska in Hrvaška z uveljavljenimi producenti (Torsten Neuman, Muhi Andras in Boris T. Matić).

Cvitkovičev šesti celovečerni film je močno vezan na Nemčijo in na Berlin, saj bomo del filma posneli v Berlinu, ko-scenarist je Ognjen Sviličić, ki živi in dela v Berlinu, del igralske zasedbe tvorijo uveljavljeni igralci iz Nemčije, ki prav tako živijo v Berlinu.

V času bivanja v Berlinu bomo skupaj z Ognjenom Sviličičem in Janom Cvitkovičem razvijali zadnjo verzijo scenarija. Vzpostavili kooordinacijo med vsemi koproducenti ter iskali dodatne partnerje kot so nemške televizije, prodajni agenti in morebitni drugi nemški ko-producenti. Iskali bomo tudi primerne lokacije za snemanje filma in vzpostavili sodelovanj z cast agencijo v Berlinu. Poleg tega bomo v času filmskega festival Berlinale opravili vse predprodukcijske dogovore za snemanje filma v mesecu septembru 2018.