Veleposlaništvo RS Berlin /januar 2018, Simona Hamer /

Simona Hamer, dramaturginja in dramatičarka

Simona HAMER (1984) je dramaturginja in dramatičarka, ki je soustvarila več kot štrideset gledaliških predstav, avtorskih projektov in radijskih iger. Številne predstave so bile uvrščene in nagrajevane na gledaliških festivalih v Sloveniji (Festival Borštnikovo srečanje, Teden slovenske drame, Zlata paličica) in tujini (Bitef, Marulićevi dani, Zlatni lav); med vidnejšimi je letošnja nagrada za najboljšo predstavo 53. Festivala Borštnikovo srečanje za Nemoč (Imaginarni, Mini teater). Ad hoc dogodki in performativne (bralne) prakse, ki jih umetnica vzporedno raziskuje vse od začetkov svojega delovanja so jo pripeljali do samostojne predstave Kladivo ali pinceta? dramaturška osmišljevanja, za katero je prejela nagrado občinstva za najboljšo predstavo na 43. Tednu slovenske drame. 

Kot dramatičarka je napisala pet celovečernih izvirnih dram – Taubeka, Tik-tak, I-z-š-t-e-v-a-n-k-e, Nemi liki, Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni in številne priredbe, dramatizacije ali adaptacije. Za Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni je dobila Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo (2017). Njene drame s spremljevalnimi teoretičnimi študijami so bile objavljene v knjižnih publikacijah (Dramober 2008, Dramober 2009, Zakon – III. branje/The Act, Third Reading, 2011), strokovnih revijah (Literatura, Teater der Zeit, Sodobnost), gledaliških listih, (bralno) uprizarjane v tujini (Sterijino pozorje, Neue Stücken aus Europa Wiesbadenn, Dramatiker_innen Festival Graz) in prevajane v angleščino, nemščino in srbščino. Je dolgoletna članica Pregleja – iniciative za razvijanje in promocijo sodobne dramske pisave, svoje dramske veščine pa je razvijala tudi na delavnicah v Sloveniji in tujini (Hrvaška,Srbija, Makedonija, Avstrija, Nemčija, ZDA), med zadnje mednarodne projekte spada sodelovanje z Goethe Institutom pri dvoletnem transatlantskem projektu P3M5 (Plurality of Privacy Project in Five-Minute Plays).

Rezidenčno bivanje v Berlinu je namenjeno snovanju drame, ki bo uprizorjena v SNG Drama Ljubljana in nadaljevanju raziskave temé, ki služi za inspiracijo:  zgodovinski okvir deportacij Nemcev in Slovencev iz Apaškega polja med in po drugi svetovni vojni. Poleg pisanja, pregledovanja arhivskega gradiva in intervjujev bom iskala možnosti za nadaljno predstavitev svojega dela nemški (gledališki) javnosti.(Foto: Petra Veber)