Veleposlaništvo RS Berlin /julij 2017, Neža Jurman /

Nez Pez – Neža Jurman

"Plan rezidence je raziskovanje zinarstva, izdelovanja knjig umetnika in grafičnega tiskanja kot sta recimo sitotisk in Riso print v Berlinu. Naslov projekta oz. delovnega plana je Raziskovanje različnih načinov tiskanja grafik in izdelave zinov.

V času rezidence se nameravam srečati s kolektivi, ki imajo grafične delavnice kot so Palefroi, Czentrifuga in Re:Surgo. Obiskati nameravam trgovino in založbo Staalplaat, ki se ukvarja z izdajanjem kaset in plošč ter ima program grafičnih printov ter unikatnih embalaž. Prav tako nameravam obiskati galerijo Neurotitan, v kateri imamo v organizaciji DobreVage pod okriljem Centra Urbane kulture Kino Šiška tudi razstavo 12. avgusta. Domenjena sem še s parimi umetniki, ki so aktivni na področju izdelovanja zinov kot sta Sergej Vutuc in ilustrator Tim Wolff, ki ustvarja pod psevdonimom TimRobot. Prav tako si želim srečati slovenske umetnike, delujoče na področju Berlina. V času rezidence se bo zgodil festival zinov in knjig umetnikov Miss Read festival, katerega mislim obiskati. http://missread.com
Plan je torej na splošno raziskovanje in sodelovanje z raznoliko in aktivno berlinsko grafično - tiskarsko sceno ter kolaborativno delovanje na posebni izdaji zina, ki ga mislim narediti do konca meseca- do konca obiska rezidence. Ob vrnitvi v Ljubljano bom ta zine prodajala v galeriji DobraVaga in izvedla delavnico pod okriljem revije Stripburger, Forum Ljubljana."

Nez Pez (Neža Jurman), rojena 1985, je leta 2016 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo. Leta 2010 je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado za projekt Čakajoči in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Njena umetniška praksa je zaznamovana s procesualnostjo, multipliciranjem in izdelovanjem nikoli povsem sklenjenih ciklov umetniških del. Njen opus spremljajo ponavljajoči se motivi, ki se selijo skozi različne medije – skozi grafiko, risbo, sliko, animacijo in risbo v kiparstvu. Dejavna je tudi na področju ustvarjanja fanzinov. S svojimi umetniškimi deli se je predstavila v Sloveniji, Italiji, Bolgariji in na Češkem, kjer je sodelovala na številnih skupinskih in samostojnih razstavah.