Veleposlaništvo RS Berlin /CSD - parada ponosa /

CSD Berlin 2015

Slovenija prvič na CSD paradi ponosa v Berlinu -  #sLOVEniaPRIDE

Naše veleposlaništvo je 27. junija organiziralo in izvedlo prvi nastop Slovenije na eni največjih parad ponosa na svetu v Berlinu. Predstavitev smo izvedli v sodelovanju s SPIRIT Sloveniji, Mestno občino Ljubljana, MOL, donatorji in številnimi prostovoljci tako iz Slovenije kot Nemčije.  Parado je skupaj z berlinskim županom Michaelom Müllerjem in še nekaterimi drugimi veleposlaniki odprla VP Marta Kos Marko. Na paradi, ki jo je obiskalo okoli 1 milijon ljudi,  je letos sodelovalo 51 skupin s 53 vozili, med njimi tudi veleposlaništva nekaterih drugih držav – Nizozemska, ZDA, Velika Britanija in Kanada.  Mimohod je potekal od ene  najbolj znanih berlinskih ulic Kurfürstendamm do Brandenburških vrat, enega največjih simbolov hladne vojne in Berlina. Osnovni motiv predstavitve je bil "LGBTI pravice = človekove pravice", za parado pa smo razvili tudi svoj hashtag  #sLOVEniaPRIDE.

Slovenija je med sodelujočimi veleposlaništvi držav letos sodelovala prvič. Ker je CSD parada  kombinacija klasične demonstracije in zabave, smo tudi mi sodelovali na oba načina. Naš tovornjak, na katerem je bilo 80 enotno oblečenih sodelujočih, je bil namenjen promociji Slovenije in njenih stališč do LGBTI skupnosti. Slovenski parlament je marca letos sprejel novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, po kateri so tudi istospolni partnerji dobili pravico skleniti zakonsko zvezo in dobili vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo. Tako je Slovenija postala dvanajsta država v Evropi in osemnajsta na svetu, kjer so partnerstva homoseksualnih parov izenačena z zakonsko zvezo moškega in ženske. Zakonodajni postopek zaradi pritožbe na ustavno sodišče še ni končan.

Parade se je udeležil LGBTI aktivist iz Slovenije, direktor NVO Legebitra Miha Lobnik, posebna gosta pa sta bila Michael Roth, državni minister za evropske zadeve z DE MZZ in dr. Klaus Mueller, ustanovitelj in predsednik Salzburg Global LBGT Forum.
Glasbo na kamionu so vrteli trije slovenski in en nemški DJ: Alja Knez – Laylae, Mak Podlesnik, Janoš Tekavčič in Carsten Rauch.

Osnovni motiv zelene predstavitve Slovenije je bil moto turistične promocije Slovenije: Slovenija. Zelena. Aktivna. Zdrava – z logotipom“I feel Slovenia”, ki je že v pripravah na oblikovanje slovenskega kamiona za parado v Berlinu vzbudil veliko zanimanja. Celostna podoba  kamiona je bila delo slovenskega oblikovalca Gregorja Drobniča, ki živi v Berlinu in se je uveljavil z znamko “Otto von Berlin”.

Mestna občina Ljubljana, MOL, se je predstavila s svojo odprtostjo in tolerantnostjo do drugačnih ter z motom “Živimo skupaj, spoštujemo različnost”. Hkrati smo promovirali Ljubljano kot zeleno prestolnico Evrope v letu 2016. Kot posebna atrakcija je na paradi, pred tovornjakom, ves čas hodil Ljubljanski zmajček, s katerim se je fotografiralo veliko število obiskovalcev.