Veleposlaništvo RS Berlin /Konzularni oddelek /Osebne izkaznice /

Osebne izkaznice

Vloga za izdajo osebne izkaznice

Državljan Republike Slovenije, ki v tujini stalno ali začasno prebiva ali je v tujini, pa se zaradi zdravstvenih ali drugih upravičenih razlogov ne more vrniti v državo, lahko na veleposlaništvu vloži vlogo za izdajo osebne izkaznice.

Vloga za izdajo osebne izkaznice mora biti podana osebno. Pri tem mora prosilec predložiti dosedanjo osebno izkaznico oziroma potni list, v kolikor prosilec osebne izkaznice še ni imel. Hkrati je treba predložiti eno biometrično fotografijo (ozadje slike mora biti enobarvno svetlo modro, nevtralno sivo ali svetlo rjavo in v kontrastu z obrazom, lasmi in oblačilom prosilca.; ozadje mora biti brez vzorcev ali senc) in potrdilo o prijavi naslova v Nemčiji.

Ob vlogi je potrebno v gotovini poravnati takso, ki za osebne izkaznice z veljavnostjo 10 let (za prosilce, ki so dopolnili 18. leto starosti) znaša 76,00 EUR, za osebne izkaznice z veljavnostjo 5 let (za prosilce med 3. in 18. letom starosti) 60,00 EUR in za osebne izkaznice s 3-letno veljavnostjo (za mlajše od 3. leta starosti) 44,00 EUR. Ob tem dodajamo, da prosilci, ki so dopolnili 70. leto starosti dobijo osebno izkaznico z neomejeno veljavnostjo (trajno).

Postopek izdelave osebnih izkaznic traja približno 2-3 tedne. Osebno izkaznico je potrebno osebno dvigniti na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Berlinu ali na enem izmed konzularnih dnevov.

Pred prihodom na Veleposlaništvo oz. konzularni dan je nujno, da se o podrobnostih postopka in vseh prilogah pogovorimo po telefonu – na telefonskih številkah  030 206 145 50 ali 030 206 145 54.