Veleposlaništvo RS Berlin /Konzularni oddelek /Druge koristne informacije /

Druge koristne informacije

Vnos CB-radijske naprave

V skladu z Uredbo o tujih CB-radijskih napravah (Uradni list RS št. 73/98) lahko državljani držav članic konference poštnih in telekomunikacijskih uprav (CEPT) vnesejo v Slovenijo CB-radijske naprave in jih tam tudi uporabljajo.

V skladu z Uredbo o tujih radijskih dovoljenjih za radioamaterje (Uradni list RS št. 73/98) lahko tuji državljani, katerih radijsko dovoljenje je bilo izdano skladno z dokumentom CEPT/REC/T/R 61-01 konference evropskih poštnih in telekomunikacijskih uprav, vnesejo v Slovenijo amaterske radijske naprave in jih tam tudi uporabljajo.

Vnos orožja

Lovsko orožje

Lovci, ki želijo vnesti v Slovenijo lovsko orožje, morajo pri vstopu mejnemu uradniku-policiji prijaviti vnos lovskega orožja in priložiti nemški oz. mednarodni orožni list.

Športno orožje

Za vnos do treh kosov športnega orožja in streliva športni strelci ne potrebujejo dovoljenja za vnos orožja. Mejnemu uradniku-policiji morajo prijaviti vnos strelskega orožja, predložiti evropski orožni list in potrdilo o udeležbi na športni prireditvi.

Pogoji potovanja z malimi živalmi

V skladu z evropsko regulativo št.998/2003 o nekomercialnih premikih hišnih živali so s 1. oktobrom 2004 stopile v veljavo nekatere spremembe:

  • žival potrebuje potni list, v katerem mora biti vpisano cepljenje proti steklini,
  • žival mora biti označena z mikročipom ali z vidno tetovirano številko,
  • za vstop na območje EU morajo imeti živali opravljeno preiskavo na prisotnost vakcinalnih teles, ki mora biti opravljena tri mesece pred predvidenim vstopom v enem od odobrenih laboratorijev (ta preiskava ni potrebna za premike živali na območju EU in za vse države, ki so navedene na listi C – npr. Hrvaška).

V RS ne obstaja predpis o prepovedi vstopa določenih borilnih psov.

Obveznost uporabe povodca obstaja na javnih površinah, obveznost nagobčnika pa samo v javnih prevoznih sredstvih.

Vstop psom v večino javnih ustanov, trgovin, restavracij itd. psom ni dovoljen. Izjema so vodilni psi za invalide, za katere ne obstaja obveznost nagobčnika v javnih prevoznih sredstvih.


Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani www.vurs.gov.si