Veleposlaništvo RS Berlin /Ekonomski oddelek /Bilateralno gospodarsko sodelovanje  /

Bilateralno gospodarsko sodelovanje

Odnosi med RS in Nemčijo so tradicionalno odlični. Nemčija je strateška, politična in gospodarska partnerica RS. Bogati stiki so vzpostavljeni tako na zvezni, kot na regionalni ravni.

Slovenija in Nemčija na gospodarskem področju sodelujeta na različnih ravneh. Slovenska podjetja vzpostavljajo stike z nemškimi podjetji in tako samoiniciativno vstopajo na nemški trg. Institucionalizirani gospodarski odnosi se vzpostavljajo najprej preko Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu in Veleposlaništva Nemčije v Ljubljani. Nad gospodarskimi odnosi med državama bdijo tudi Gospodarska zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica v Ljubljani, Slovenska turistična organizacija in številna združenja  ter zbornice slovenskih panog, obrtnikov ter poslovnih klubov.

Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica. Izvoz Slovenije v Nemčijo je v prvem devetmesečju 2020 znašal 3,99 mrd EUR (14,19% zmanjšanje glede na enako obdobje prejšnjega leta), uvoz pa 2,81 mrd EUR (11,83% zmanjšanje glede na enako obdobje prejšnjega leta). Slovenija je z Nemčijo v prvem devetmesečju leta 2020 zabeležila trgovinski presežek v skupni vrednosti 1,18 mrd EUR (19,27% zmanjšanje glede na enako obdobje prejšnjega leta).

Skupni volumen blagovne menjave med Slovenijo in Nemčijo v prvem devetmesečju 2020 je znašal 6,81 mrd EUR (13,21 % zmanjšanje glede na enako obdobje prejšnjega leta).
Slovenija na lestvici 239-ih držav s katerimi Nemčija trguje uvršča na 38. mesto med uvoznicami, na 33. mesto med izvoznicami, na 37. mesto po skupni trgovini in na 214. mesto glede na saldo trgovinske bilance. V podskupini 70 držav s katerimi Nemčija beleži zunanjetrgovinski primanjkljaj, se Slovenija nahaja med deseterico držav z največjim primanjkljajem.

Nemčija velja za zrelo in razvito tržišče, zato ima tudi visoke zahteve od tujih partnerjev. To posledično pomeni, da nemški kupci povprašujejo po inovativnih rešitvah, v zadnjem času pa h kriterijem dodajajo tudi estetski vidik. Poleg omenjenega se zahtevnost nemškega kupca kaže tudi v njegovi zahtevnosti po funkcionalnih izdelkih s tendenco najugodnejše cene. Poleg tega nemški trg predstavlja veliko priložnost za trženje inovativnih izdelkov – navsezadnje se nemški partnerji za sodelovanje z slovenskimi odločajo ravno zaradi njihovih sposobnosti razvoja in proizvodnje tehnološko najzahtevnejših izdelkov, hitrih dobavnih rokov, možnosti izbire med različnimi kakovostnimi ravni in prilagodljivosti glede količin.

Po obsegu trgovine so slovenske največje partnerice zvezne dežele Baden-Württemberg, Severno Porenje-Vestfalija, Bavarska, Spodnja Saška in Hessen.