Veleposlaništvo RS Berlin /Ekonomski oddelek /Bilateralno gospodarsko sodelovanje  /

Bilateralno gospodarsko sodelovanje

Odnosi med RS in Nemčijo so tradicionalno odlični. Nemčija je strateška, politična in gospodarska partnerica RS. Bogati stiki so vzpostavljeni tako na zvezni, kot na regionalni ravni.

Slovenija in Nemčija na gospodarskem področju sodelujeta na različnih ravneh. Slovenska podjetja vzpostavljajo stike z nemškimi podjetji in tako samoiniciativno vstopajo na nemški trg. Institucionalizirani gospodarski odnosi se vzpostavljajo najprej preko Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu in Veleposlaništva Nemčije v Ljubljani. Nad gospodarskimi odnosi med državama bdijo tudi Gospodarska zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica v Ljubljani, Slovenska turistična organizacija in številna združenja  ter zbornice slovenskih panog, obrtnikov ter poslovnih klubov.

Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica. Izvoz Slovenije v Nemčijo je v letu 2020 znašal 5,62 mrd EUR (9,46% zmanjšanje glede na preteklo leto), uvoz pa 4,92 mrd EUR (8,28% zmanjšanje glede na preteklo leto). Slovenija je z Nemčijo v letu 2020 zabeležila trgovinski presežek v skupni vrednosti 696 mio EUR (5,68% povečanje glede na preteklo leto).

Skupni volumen blagovne menjave med Slovenijo in Nemčijo v letu 2020 je znašal 10,55 mrd EUR (10,31 % zmanjšanje glede na preteklo leto).

Slovenija se na lestvici 239-ih držav s katerimi Nemčija trguje, uvršča na 39. mesto med uvoznicami, na 35. mesto med izvoznicami, na 36. mesto po skupni trgovini in na 215. mesto glede na saldo trgovinske bilance. V podskupini 65 držav, s katerimi Nemčija beleži zunanjetrgovinski primanjkljaj, se Slovenija nahaja med dvajseterico držav z največjim zabeleženim primanjkljajem na nemški strani.
Nemčija velja za zrelo in razvito tržišče, zato ima tudi visoke zahteve od tujih partnerjev. To posledično pomeni, da nemški kupci povprašujejo po inovativnih rešitvah, v zadnjem času pa h kriterijem dodajajo tudi estetski vidik. Poleg omenjenega se zahtevnost nemškega kupca kaže tudi v njegovi zahtevnosti po funkcionalnih izdelkih s tendenco najugodnejše cene. Poleg tega nemški trg predstavlja veliko priložnost za trženje inovativnih izdelkov – navsezadnje se nemški partnerji za sodelovanje z slovenskimi odločajo ravno zaradi njihovih sposobnosti razvoja in proizvodnje tehnološko najzahtevnejših izdelkov, hitrih dobavnih rokov, možnosti izbire med različnimi kakovostnimi ravni in prilagodljivosti glede količin.

Po obsegu trgovine so slovenske največje partnerice zvezne dežele Baden-Württemberg, Severno Porenje-Vestfalija, Bavarska, Spodnja Saška in Hessen.