Veleposlaništvo RS Berlin /Politični oddelek /

Politični oddelek

Politično sodelovanje

Zvezna republika Nemčija je priznala neodvisno in samostojno državo Republiko Slovenijo 18. decembra 1991, 15. januarja 1992 pa sta državi navezali tudi diplomatske odnose. Istega leta je Republika Slovenija odprla svoje Veleposlaništvo v Bonnu, v Münchnu pa generalni konzulat, katerega delovanje je vezano na dve zvezni deželi, in sicer Bavarsko in Baden-Württemberg. Po nemški združitvi in preselitvi večine nemških zveznih institucij v Berlin, je leta 2000 svoj sedež v centru Berlina preneslo tudi slovensko Veleposlaništvo, na naslov Hausvogteiplatz 3-4, kjer se nahaja še danes.

Odnosi med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo so tradicionalno zelo dobri. ZRN je Slovenijo podpirala že med osamosvajanjem, ter v času pridruževanja evro-atlantskim povezavam, pomagala pa ji je tudi pri vzpostavitvi tržnega gospodarstva.
ZRN tudi danes predstavlja eno najpomembnejših političnih in gospodarskih držav partneric Republike Slovenije, s katero im RS razvejano sodelovanje na vseh nivojih in področjih. Prijateljske odnose državi krepita tudi v skupni zavezanosti k temeljnim vredontam v okviru Evropske unije, Zahodnega zavezništva NATO, Organizacije združenih narodov, Sveta Evrope, Organizacije za varnost in sodelovanje in drugih mednarodnih okvirih.

Ob praznovanju 20. obletnice samostojnosti Slovenije leta 2011 je bilo dvostransko sodelovanje med državama še poglobljeno, političen dialog pa je dobil novo dinamiko in pomen, kar sta potrdila tudi obiska predsednika Državnega zbora RS, dr. Pavla Gantarja v Berlinu (7. in 8. junij) ter obisk zvezne kanclerke dr. Angele Merkel v Ljubljani (30. avgust), ob katerem je bila sprejeta tudi Deklaracija o poglobljenem sodelovanju na področjih skupnega interesa. Slednja predstavlja pomemben mehanizem za poglobljeno sodelovanje med vladama in ministrstvi na različnih ravneh, od najvišje politične ravni do ravni državnih uslužbencev. Eno najpomembnejših področij medvladnega sodelovanja je reševanje dolžniške krize, kjer so prišli do izraza mnogi skupni pogledi.

Leto 2012 je minilo v obeležitvi še ene obletnice, in sicer 20-obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med RS in ZRN, ki smo ga zaznamovali s številnimi dogodki ter obiski na najvišji ravni. 8. maja je potekal uradni obisk predsednika vlade RS Janeza Janše v Berlinu, 31. maja do 1. junija delovni obisk predsednika nemškega zveznega parlamenta prof. dr. Norberta Lammerta v Ljubljani in 13. junija obisk ministra za zunanje zadeve RS Karla Erjavca v Berlinu.
Odlični odnosi med državama ter interes za nadaljnjo poglobitev bilateralnega sodelovanja in sodelovanja v okviru evropske politike sta bila potrjena tudi ob letošnjem obisku predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Berlinu 24. in 25. aprila in v njegovih razgovorih z zveznim predsednikom Joachimom Gauckom, predsednikom nemškega zveznega parlamenta dr. Norbertom Lammertom ter z nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel.
V vseh razgovorih so bile osrednje teme poglobitev dvostranskega političnega, predvsem pa gospodarskega sodelovanja, predstavitev naporov in ukrepov za izhod iz dolžniške krize in ohranitev skupne valute, rast in delovna mesta, večjo konkurenčnost EU in njenega gospodarstva v svetu, pa tudi pogledi na širitev EU v luči prizadevanj za napredek držav Zahodnega Balkana na poti v evro-atlantske integracije.

Med državama obstajajo tudi dobri in prijateljski medparlamentarni odnosi, ki izhajajo še iz časov pred osamosvojitvijo in so jih potrdili tudi zadnji obiski (tedanjega predsednika Državnega zbora Gantarja v Berlinu leta 2011 in predsednika Bundestaga Lammerta v Sloveniji leta 2012).

Državni zbor Republike Slovenije ima tesne stike tudi s parlamenti posameznimi nemških zveznih dežel, predvsem z Baden-Württembergom, Bavarsko, Hessnom in Saško.
V tekočem mandatu Državnega zbora (2011-2015) Skupino prijateljstva z Zvezno republiko Nemčijo vodi Jožef Horvat (NSi). Aktualni predsednik Nemško-slovenske parlamentarne skupine prijateljstva v Bundestagu pa je Markus Grübel (poslanec CDU).
Ena zanimivejših točk sodelovanja so t.i. IPS (mednarodne parlamentarne štipendije), ki jih nemški Bundestag vsako leto podeli tujim študentom. Doslej je v okviru tega programa v Bundestagu opravljalo prakso že 25 študentov iz Slovenije (približno 3 na leto).

Slovenija si prizadeva tudi za okrepitev tradicionalnega sodelovanja s posameznimi nemškimi zveznimi deželami, na primer s Svobodno deželo Bavarsko, s katero ima vzpostavljene odnose že od leta 1972 dalje. V tem okviru je ponovno aktivirana Stalna mešana slovensko – bavarska komisija, katere osrednje delovanje je usmerjeno v krepitev gospodarskega sodelovanja.

Prizadevanja Veleposlaništva za poglobljeno sodelovanje s posameznimi zveznimi deželami so bila v lanskem letu sklenjena z novo postavljeno mrežo častnih konzulov Republike Slovenije v posameznih nemških zveznih deželah, in sicer v  zvezni deželi Hessen, Porenje-Pfalško in Posarje (častni konzul gospod Stefan Messer), v Hamburgu in Schleswig-Holsteinu (častni konzul dr. Jan Philipp Fürchtegott Reemtsma), ter v deželah Saška ter Spodnja saška s sedežem v Dresdnu (gospod Martin F. Bergmann).

Veleposlaništvo si pri svojem delu prizadeva za ohranitev in okrepitev dvostranskih odnosov ter promocijo Slovenije z gospodarskega, kulturnega in turističnega vidika. Aktivno sodeluje tudi pri iskanju novih oblik dvostranskega sodelovanja, kot tudi sodelovanja v mednarodnem kontekstu, kar vključuje tudi strateško načrtovanje za prihodnji razvoj odnosov med državama, katerega osnovo predstavlja zgoraj omenjena Deklaracija in njena prihodnja nadgradnja.

Druge politične teme

Uporabne povezave


Kronološki pregled bilateralnih obiskov in srečanj v preteklih treh letih:

2013:

17. - 20. januar: udeležba ministra za kmetijstvo Franca Bogoviča na Zelenih tednih v Berlinu;

2. februar: udeležba slovenskega ministra za obrambo Aleša Hojsa na Münchenski varnostni konferenci;

16. - 17. marec: Posvet slovenskih društev, katoliških misij in učiteljev slovenskega jezika, Baasem, udeležba državnega sekretarja z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Matjaža Longarja;

24. - 25. april: predstavitveni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Berlinu;

28. in 29. maj: udeležba ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala na UNESCO konferenci ministrov za šport v Berlinu;

12. julij: delovni obisk predsednice Vlade RS mag. Alenke Bratušek v Berlinu.


2012:

24. - 25. marec:  udeležba ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak na posvetu slovenskih društev, katoliških misij in učiteljev  v Bad Urachu;

28. marec - politične konzultacije državnega sekretarja za evropske zadeve v MZZ RS mag. Igorja Senčarja v Berlinu;

9. maj: uradni obisk predsednika vlade RS Janeza Janše v Berlinu;

28. maj: politične konzultacije državnega ministra za evropske zadeve v  nemškem MZZ Georga Linka v Ljubljani;

31. maj - 1. junij delovni obisk predsednika nemškega zveznega parlamenta  prof.dr. Norberta Lammerta v Ljubljani;

13. junij:  uradni obisk ministra za zunanje zadeve RS Karla Erjavca v Berlinu;

25. septembra: delovni obisk državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo RS mag.  Uroša Rožiča  v Düsseldorfu

2011:

20. - 22. januar: obisk ministra za kmetijstvo Dejana Židana na Zelenih tednih v Berlinu;

4. - 6. februar: udeležba ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič na Varnostni konferenci v Münchnu;

9. marec: obisk ministrice za gospodarstvo mag. Darje Radić na sejmu ITB v Berlinu;

25. - 27. marec: udeležba državnega sekretarja dr. Borisa Jesiha na posvetu slovenskih društev, katoliških misij in učiteljev v Baasemu;

1. april: obisk deželnega ministra za promet, gradnjo in razvoj podeželja zvezne dežele Mecklenburg-Vorpommern, Volker Schlotmanna v Ljubljani;

4. april: obisk nemške zvezne ministrice za kmetijstvo Ilse Aigner v Ljubljani;

5. april: obisk deželnega ministra za gospodarstvo in znanost Saarlanda dr. Christoph Hartmanna v Ljubljani;

14. - 15. april: udeležba ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja na ministrski konferenci NATO v Berlinu;

7. - 8. junij: delovni obisk Predsednika DZ RS dr. Pavla Gantarja v Berlinu;

8. - 9. junij: delovni obisk ministra za pravosodje Aleša Zalarja v Berlinu;

23. junij: delovni obisk parlamentarnega državnega sekretarja ministrstva za obrambo, Christiana Schmidta v Ljubljani;

30. avgust: obisk zvezne kanclerke Angele Merkel v Ljubljani;

11. - 13. september: udeležba Predsednika RS dr. Danila Türka na svetovnem mirovnem srečanju in razgovor z nemškim zveznim predsednikom v Münchnu;

4. oktober: obisk ministrskega predsednika zvezne dežele Brandenburg  Matthiasa Platzeka v Ljubljani;

19. oktober: udeležba ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič na ogledu vaj Slovenske vojske;

30. - 31. oktober: delovni obisk ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjana Žekša v Essnu;

5. december: udeležba državne sekretarke Dragoljube Benčina na Mednarodni konferenci o Afganistanu v Bonnu.